Piškoti s sivko (veganski)
Print Friendly, PDF & Email

Obožujem vonj sivke, saj me spominja na morje. Najlepše pa mi je, ko vidim kako cela polja sivke cvetijo in je vse vijolično. Sivkini piškoti so res nekaj posebnega, saj je njihov okus res božanski in jaz jih obožujem. Tisti, ki imate radi sivko, vam priporočam, da si jih spečete, saj verjamem, da vas bodo piškoti navdušili. Piškoti so narejeni iz pirine moke, cvetov posušene sivke, riževega sirupa ter olivnega olja. Ker ne vsebujejo masla in jajc, jih lahko uživajo tudi tisti, ki tega ne smejo uživati ali se temu izogibajo. Odlično se bodo prilegli tudi poleg kavice.

Iz sivke lahko naredimo čaj, lahko jo uporabljamo kot mazilo ali v obliki eteričnega olja. Poznajo jo že stoletja, saj jo uporabljajo pri živčnosti in pri spalnih motnjah. Ureja tudi prebavo, spodbudi tek in blaži trebušne krče.  Posušeno jo položimo med obleke, da bo odganjala molje in komarje.

piškoti s sivko (veganski)

Pripomočki za piškote s sivko (veganski):

  • posoda za mešanje
  • peki papir in pekač
  • ventilacijska pečica
  • žlica in žlička
  • tehtnica
  • merilna žlička
  • valjar in podloga za valjanje
  • model za piškote (izberite poljubno obliko in velikost)

Sestavine za piškote s sivko (veganski):

  • 105 g pirine moke (+ nekaj moke za valjanje testa)
  • 30 ml hladne vode
  • 3 žlice olivnega olja
  • ščepec soli
  • 1 žlička vinskega kamna
  • 1 – 2 žlički posušene sivke
  • sladilo po izbiri (jaz sem dala 1 – 2 žlici riževega sirupa)

Kako naredim piškote s sivko (veganski)

V posodo naprej odmerim suhe sestavine, nato dodam rižev sirup (vi dodajte sladilo po izbiri) ter olivno olje. Vmešam še hladno vodo ter vse skupaj zmešam z žlico.

Testo pregnetem na pomokani površini ter ga razvaljam na debelino cca. 40 – 50 mm.

Iz testa z modelčki izrežem piškote, ki jih polagam na peki papir.

Piškote s sivko pečem v ventilacijski pečici, predhodno ogreti na 160 °C, 20 minut. Ko se spečejo, jih pustim še par minut v ugasnjeni pečici.

Hrustljavi piškoti s sivko mi pričarajo spomine na morje! 🙂

Kdor obožuje sivko, si lahko iz nje naredi tudi teranov liker s sivko.

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 3]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo rada tudi jem, samo nikoli nisem marala preveč sladkih stvari zato tudi moji recepti ne bodo preveč sladki bodo pa sigurno zelo dobri. Ker je imel moj sinček alergijo na km in jajca poizkušam kuhat in peči vse brez tega.

Dodaj odgovor