Snežne kepe
Schnee Nockerln, oblaki, snežni žličniki in verjetno še kako – vsa ta imena poimenujejo slastne snežne kepe. To je sladica, ki navdušuje staro in mlado. Kuharja pa tale slasten recept reši, kako porabiti beljake, ki ostanejo pri peki. Kadar pri nas ostanejo beljaki od pečenja, jih spravim v zmrzovalnik in po odtajanju so popolnoma enakovredni svežim.
Snežne kepe – pripomočki:
- ročni mešalec
- skleda
- ponev z višjim robom
- penovka
- žlica
- vilica
- cedilo
- skodelice
- lonček
Snežne kepe – sestavine:
- 1 liter mleka
- 7 beljakov
- 180 g sladkorja
- vanilin sladkor
- ščepec soli
Puding:
- mleku, ki je ostalo pri kuhanju snežnih kep, dodamu še cca. 2 dl svežega mleka
- 2 vanilijeva pudinga
- 4 žlice sladkorja
Snežne kepe – postopek:
Med stepanjem beljakov dodamo ščepec soli in postopoma ves sladkor in vanilin sladkor. Ko je nastal trd sneg, še nepretrgoma stepamo cca. 3 do 5 minut.
Na ogenj pristavimo ponev z višjim robom in vanj vlijemo liter mleka, ki ga na nižji temperaturi segrevamo tik do vrelišča. Nato z žlico v vroče mleko polagamo žličnike iz beljakov in kuhamo na vsaki strani 50 sekund.
Kuhane žličnike s penovko poberemo iz mleka in jih odlagamo na cedilo, da se odtečejo mleka.
Postopek ponavljamo tako dolgo, da porabimo ves sneg iz beljakov. Snežne kepe previdno naložimo v steklene kozarce.
Po navodilu iz vrečke zmešamo dva vanilijeva pudinga. Mleku, ki nam je ostalo od kuhanja snežnih kep, dolijemo cca. 2 dl svežega mleka in pustimo, da zavre in nato vanj zakuhamo vanilijeva pudinga. Puding naj bo bolj redek.
Vanilijev puding prelijemo po snežnih kepah.
Prijetno sladkanje!