Krhka in pregrešno najboljša torta Pavlova
Print Friendly, PDF & Email

Leta 1924 je kuhar v čast ruski balerini Ani Pavlovi pripravil torto Pavlovo. Ker je torta kombinacija vsega najboljšega, ostaja recept vse do danes v originalu nespremenjen – sočna sredica, hrustljava skorjica in svežina sadja. Sadje lahko izbirate po okusu (maline, borovnice, jagode, kivi, ribez, robide …).

Krhka in pregrešno najboljša torta Pavlova

Torta Pavlova – pripomočki:

  • posoda za mešanje beljakov
  • električni mikser
  • žlica
  • pekač
  • peki papir
  • kemični svinčnik
  • tehtnica
  • lesena kuhalnica

Torta Pavlova – sestavine:

  • 7 beljakov
  • 300 g sladkorja
  • 1 žlica škroba
  • 1 žlica kisa
  • ščepec soli
  • 1 vanilij sladkor
  • 500 ml sladke smetane
  • 500 g malin
  • ostružki čokolade

Torta Pavlova – postopek izdelave:

Preden se lotimo peke torte Pavlove vklopimo pečico na 180 stopinj celzija.

Nato v posodi stepemo beljake, katerim dodamo sladkor, ščep soli in vanilij sladkor.

Krhka in pregrešno najboljša torta Pavlova

Med stepanjem dodamo še kis in škrob.

Krhka in pregrešno najboljša torta Pavlova

Krhka in pregrešno najboljša torta Pavlova

Ko sneg postane lepo svetleč in dovolj čvrst, da lahko z njim delamo vršičke, lahko prenehamo s stepanjem.

Krhka in pregrešno najboljša torta Pavlova

Na peki papir s kemičnim svinčnikom narišemo krog premera 24 cm in nato peki papir z narisano stranjo obrnemo na dno, tako da beljaki ne pridejo v stik z barvo od svinčnika.

Krhka in pregrešno najboljša torta Pavlova

Beljake iz posode presipamo na peki in ga poravnamo v obliki kroga. Ni se potrebno držati strogih linij.

Krhka in pregrešno najboljša torta Pavlova

Nato pekač z beljaki postavimo v pečico in temperaturo takoj znižamo na 150 stopinj Celzija.

Pečemo 65 minut in vmes pečice ne odpiramo. Beljaki bodo narasli in po vrhu bodo nastale razpoke.

Krhka in pregrešno najboljša torta Pavlova

Po 65 minutah pečenja pečico izklopimo in pri priprtih vratih pustimo beljake, da se ohladijo v pečici. Da ostanejo vrata pečice priprta, si lahko pomagamo s kuhalnico.

Krhka in pregrešno najboljša torta Pavlova

Pečeni beljaki se bodo še malo sesedli in hrustljava skorjica bo še bolj spokala. Nato beljake zvrnemo na pladenj tako, da spodnji del osnove postane zgornji del. Krhka povrhnjica bo še bolj razpokala in na mestih celo odpadla – nič ne skrbite, tako je prav.

Krhka in pregrešno najboljša torta Pavlova

Krhka in pregrešno najboljša torta Pavlova

Po vrhu torto premažemo s stepeno sladko smetano, kateri smo dodali sladkor (po želji) in vanilij. Nato torto obložimo z malinami. Nekaj malin z vilico stisnemo v pire in ga prelijemo čez maline. Po vrhu potrosimo še čokoladne ostružke.

Krhka in pregrešno najboljša torta Pavlova

Nekaj predlogov za različne okuse torte Pavlove

Torta Pavlova z okusom borovnice

Vse po enakem postopku kot pri malinovi, le da se po vrhu potrosimo borovnice. Zelo dobra, sploh, če nam uspe dobiti sveže gozdne borovnice.

Krhka in pregrešno najboljša torta Pavlova

Torta Pavlova z mešanim jagodičevjem

Torta Pavlova z mešanim jagodičjem, ki nam v ustih pusti pravo eksplozijo dobrih okusov. Tudi tu je postopek povsem enak, le sadje je drugačno.

Krhka in pregrešno najboljša torta PavlovaTorta Pavlova z okusom malina – čokolada

Lahko pa se odločimo za malinovo torto Pavlovo v čokoladni verziji. Vse naredimo enako, le da škrob nadomestimo s 3-mi žlicami presejanega kakava in dodamo še 100 g fino nadrobljene črne čokolade.

Krhka in pregrešno najboljša torta Pavlova

Torta Pavlova s pasijonko

Lahko zajadramo malo v eksotiko in naredimo prav posebno torto, s posebnim okusom po eksotiki.

Krhka in pregrešno najboljša torta Pavlova

Dvojna torta Pavlova s hruško in čokolado

To je prav posebna XXL izvedba. Spečemo dvojno čokoladno beljakovo dno, na sredini premažemo z vanilijevo kremo, ki se ne kuha in po vrhu premažemo s sladko smetano in posipamo s koščki hruške, ki smo jih poškropili z limoninim sokom in potrosimo koščke čokolade.

Krhka in pregrešno najboljša torta Pavlova

Mini torta Pavlova

In še mini izvedba torte Pavlove. Beljakovo podlogo naredimo po osnovnem receptu, le da se na peki papir namaže več majhnih kupčkov. Mini torta Pavlova je primerna za na krožnik ali da jo primemo kar tako, v roko.

Krhka in pregrešno najboljša torta Pavlova

S  torto Pavlovo boste nedvomno blesteli kot zvezda kuhinje, zagotavljamo da boste navdušili še tako zahtevne gurmane.

Ocena:
Skupaj: 111 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor