Beljakovo pecivo z orehi in čokolado
Nekateri recepti zahtevajo samo rumenjake in tako nam beljaki ostanejo. Recept za beljakovo pecivo z orehi in čokolado je odlična rešitev. Lahko pa beljake zamrznemo in ko jih želimo uporabiti, jih samo odmrznemo ter naprej uporabimo enako kot sveže, ne izgubijo na kakovosti.
Beljakovo pecivo z orehi in čokolado – pripomočki:
- 2 posodi za mešanje (večja in manjša)
- električni mešalnik
- žlica
- tehtnica
- podolgovat pekač za pečenje mere 30 cm x 11 cm
Beljakovo pecivo z orehi in čokolado – sestavine:
Sestavine zadoščajo za pekač mere 30 cm x 11 cm
- 3 dl beljakov (cca. 8-9 beljakov, odvisno od velikosti jajc)
- ščep soli
- 250 g sladkorja
- 150 g gladke moke
- 150 g orehovih jedrc
- 75 ml olja ali stopljenega masla
- 1 žlica nesladkanega kakava
- 40 g črne čokolade
- nastrgana limonina lupinica
- 5 kapljic pomarančne arome
Beljakovo pecivo z orehi in čokolado – postopek:
Beljakom dodamo ščep soli jih stepemo v sneg.
Nato dodamo sladkor in z največjo hitrostjo stepamo cca. 5 minut. Ko dobimo zelo kompakten in lepljiv sneg, ki je lepo narasel, postopoma dodamo še moko in olje. Sedaj bo sneg nekoliko upadel in ne bo več tako puhast.
Nato dodamo naribano limonino lupinico in nekaj kapljic pomarančne arome. Premešamo.
Orehova jedrca na grobo nasekljamo in jih umešamo v maso.
Sedaj odvzamemo 1/3 mase, ostale 2/3 vlijemo v dobro pomaščen in rahlo pomokan pekač. Po vrhu potrosimo grobo nasekljano čokolado.
V maso, ki smo jo odvzeli primešamo žlico nesladkanega kakava in jo prelijemo po vrhu. Z žlico na določenih mestih rahlo potisnemo navzdol, da se masa usede malo nižje.
Med tem, ko pripravljamo maso, že vklopimo pečico na 200 stopinj Celzija in ko damo peči, takoj zmanjšamo na 170 stopinj Celzija in pečemo cca. 40 minut z ventilacijo (odvisno od pečice).
Po vrhu posipamo s sladkorjem v prahu. Dober tek!