Veličastna rolada Pavlova
Print Friendly, PDF & Email

Če ste že okusili nebeško dobro torto Pavlovo in vam je bila všeč, potem je veličastna rolada Pavlova prava za vas. V bistvu je izvedba zelo podobna, s to razliko, da je v obliki rolade. Posebnost zanjo je, da je sredica izjemno sočna, skorjica pa prijetno hrustljava. Zaradi dodane kreme in sadja je nadvse osvežilna in lahka.

velicastna rolada Pavlova

Veličastna rolada Pavlova – pripomočki:

 • pekač mere 41 x 32 cm

Veličastna rolada Pavlova – sestavine:

Testo:

 • 5 beljakov (jajca L)
 • ščepec soli
 • 180 g sladkorja v prahu
 • 8 g vanilj sladkorja
 • 3 grame škroba (Gustin)
 • 1 žlička kisa

Krema:

 • 250 g maskarpone kreme
 • 250 g mlečnega namaza (lahko podobni namazi)
 • 50 g sladkorja (oz. po želji)
 • 8 g vaniljevega sladkorja
 • par kapljic pomarančne arome (lahko tudi naribana pomarančna lupinica)

In še:

 • cca. 150 g jagodičevja + nekaj za dekoracijo (jagode, maline, borovnice)

Veličastna rolada Pavlova – postopek:

Uporabimo jajčne beljake kateri naj imajo sobno temperaturo. Dodamo jim ščepec soli in ji stepamo, da se naredi rahel sneg. Ko smo dobili rahel sneg, začnemo dodajati sladkor v prahu in vaniljev sladkor. Sladkor dodajamo postopoma, žlico po žlico in vmes ves čas mešamo. Dodamo še škrob in stepamo tako dolgo, da bo sneg postal kompakten. Nato dodamo še žlico kisa. Jaz sem dodala jabolčnega.

velicastna rolada Pavlova

Ko so vse sestavine dodane, stepamo še približno 4 minute, na srednji hitrosti. V tem času mora sneg postati zelo kompakten. Če še ni, podaljšamo čas stepanja.

velicastna rolada Pavlova

Vzamemo pekač od pečice in ga obložimo s peki papirjem in nanj enakomerno premažemo stepene beljake.

velicastna rolada Pavlova

Beljakovo testo damo peči v naprej ogreto pečico na 150 stopinj Celzija, klasične, peke za 30 minut. Po vrhu mora testo postati rahlo obarvano in krhko. Poskusimo z dotikom. Če je še premehko, podaljšamo čas pečenja.

velicastna rolada Pavlova

Na pečeno beljakovo testo položimo drugi list peki papirja in jo obrnemo. To bomo storili z lahkoto, ker je testo izjemno lahko. Nato previdno odstranimo tisti peki papir na katerem se je rolada pekla. Previdni in potrpežljivi bodimo, predvsem ob robovih. Če se nam kaj zdrobi ali nastane luknjica, nič zato, na končnem izdelku se ne bo nič videlo. Sedaj beljakovo testo pustimo, da se ohladi.

velicastna rolada Pavlova

Med tem, ko se testo ohlaja, naredimo kremo. Pri kremi imate proste roke in naredite takšno kot vam je všeč. Jaz sem izbrala kremo iz maskarpone kreme in mlečnega namaza – oba sta dokaj gosta in trdna in ni bojazni, da bi krema stekla. V kremo dodamo vaniljev sladkor, sladkor in pomarančno aromo. Pomarančna aroma mlečni kremi zelo dvigne in popestri okus. Če pomarančne arome nimamo, lahko dodamo naribano pomarančno lupinico, katero predhodno dobro očistimo.

velicastna rolada Pavlova

Sedaj se je beljakov biskvit že ohladil in čezenj enakomerno premažemo kremo. Na končnem delu pustimo 5 cm nenamazanega. velicastna rolada Pavlova

Izbrano sadje, če so večji kosi, jih narežemo na manjše, potrosimo čez kremo. S sadjem količinsko ne pretiravamo. Imejmo v mislih manj je več. Nato rolado s pomočjo peki papirja zavijemo. Res, da je zelo krhka in mehka, vendar načeloma nam ne bi smelo delati težav.

velicastna rolada Pavlova

Tako, rolada Pavlova je gotova. Zrolano rolado zavijemo v peki papir in jo za 3 ure hranimo v hladilnik, da se sestavine povežejo.

velicastna rolada Pavlova

Preden postrežemo, jo po vrhu še dekoriramo.

Uživajte v nebeških okusi veličastne rolade Pavlove!

velicastna rolada Pavlova

Za ljubitelje Pavlove sladice, priporočam še recept za torto Pavlovo:

Ocena:
Skupaj: 33 Povprečno: 4.1]

Dodaj odgovor