Sadni božični kruh
Tisti pravi, božansko dober, sadni božični kruh. Sočen, mehak, dišeč in sladek. S polno suhega sadja, ki ga prej namočimo v pomarančni sok, da je ugriz v vsak košček tega kruha pravo doživetje okusov – božično doživetje za naše brbončice.
Pripomočki za sadni božični kruh:
- folija za živila
- pečica
Sestavine za sadni božični kruh:
Za količino 500 g moke:
Sadje za nadev:
- 300 g sliv
- 200 g datljev
- 300 g marelic
- 200 g fig
- 150 g brusnic
- 3 do 4 pomaranče
- opcijsko tudi razne oreščke (orehe, lešnike)
- 4 žlice ruma
- 1 žlička cimeta
Testo:
- 500 g moke
- 7 g suhega kvasa (40 g svežega kvasa)
- 2 jajci
- 150 ml vode
- 150 ml mleka
- 1/2 žličke soli
- 1 žlička sladkorja
- 1/2 žličke limonine lupinice
Postopek za sadni božični kruh:
Postopek za sadni božični kruh pričnemo že en dan pred peko omenjenega kruha. Pripravimo si suho sadje, ki ga bomo uporabili: marelice, slive, fige, brusnice ali rozine ter datlje. Po želji lahko uporabimo tudi suhe hruške ali jabolčne krhlje.
Prav tako bomo potrebovali 3 do 4 pomaranče.
Vso suho dadje narežemo na poljubno velike dele. Jaz jih rada narežem na manjše dele, saj lahko kasneje že pečen kruh lepše režem. Bo pa sadni božični kruh odličen tudi, če boste suho sadje prerezali zgolj na 4 dele.
Ko smo vso sadje narezali, si pripravimo še vanilin sladkor, rum ter iz pomaranč stisnemo sok.
Narezano sadje posujemo z vanilin sladkorjem ter prelijemo z rumom in pomarančnim sokom. Če želimo, lahko rum tudi izpustimo in prelijemo z malo večjo količino pomarančnega soka.
Vse skupaj dobro premešamo, pokrijemo s folijo za živila in postavimo v hladilnik za en dan. Vmes sadje parkrat premešamo, da se bo enakomerno napojilo s prelivom.
Naslednji dan zamesimo testo.
V posebni posodi naredimo kvasec tako, da damo v mlačno mleko z mlačno vodo kvas (kvas je lahko svež ali instant suh kvas) in sladkor. Vse premešamo ter pustimo 10 minut, da se kvas aktivira.
Med tem časom v posodo, kjer bomo mesili testo, presejemo moko, ji dodamo sol, dve celi jajci ter naribamo malo limonine lupinice.
Nato vlijemo zraven še kvasec in testo dobro zamesimo (ročno ali s pomočjo robota) – vsaj 5 minut gnetenja.
Testo damo v posodo, pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati 60 do 90 minut. Količina testa se mora v tem času podvojiti.
Ko je testo vzhajano, ga damo na delovno površino, še enkrat na hitro pregnetemo in vrnemo v posodo.
Če sadje ni vsrkalo vse tekočine ruma in pomaranč, ga odcedimo – mu dodamo cimet in nato postopoma sadje dodajamo k testu, ki ga narahlo mesimo / mešamo. Ko dodamo vso sadje, bomo dobili kar “mokro” testo, katerega nadevamo v pekač, v katerem bomo pekli kruh.
Jaz sem ga tokrat pekla v večjem pekaču za šarkelj, katerega sem najprej premazala z maslom. Lahko pečemo tudi v klasičnem podolgovatem pekaču.
Pozorni moramo biti le na to, da višina te mase v pekaču ne presega 2/3 pekača. Saj bo masa v pečici še vzhajala.
Pekač pokrijemo s krpo in pustimo še približno 45 minut na sobni temperaturi, da ponovno vzhaja.
Medtem prižgemo klasično (ne ventilacijsko) pečico in jo segrejemo na 180 °C.
Ko je kruh vzhajal ga damo v pečico in pečemo 35 do 40 minut.
Še topel sadni božični kruh zvrnemo iz pekača ter ga ohladimo. Po želji posujemo s sladkorjem v prahu zaradi lepšega videza in postrežemo.
Zaprt v škatli za piškote bo počakal tudi do 10 dni.
Dober tek 🙂