Kokosova potica z Nutello
Print Friendly, PDF & Email

Po videzu podobna orehovi, po okusu pa kokosova. To je kokosova potica z Nutello, katere testo je mehko in se v ustih kar topi, a skorjica je ravno prav hrustljava. Kokosov nadev z Nutello pa je sočen in ne presladek. Pri nas doma poide kot bi mignil. Všeč je tudi tistim članom družine, ki nad kokosovo potico sicer niso najbolj navdušeni.

Pripomočki za kokosovo potico z Nutello:

  • večja skleda za mesenje in vzhajanje testa
  • kuhinjska krpa
  • štedilnik
  • pečica
  • žlica
  • kuhinjska tehtnica
  • lesen nož za mazanje (ali podoben pripomoček)
  • večja bombažna krpa na kateri bomo testo valjali (ni nujna)
  • valjar
  • pekač za potico premera 35 cm
  • nož
  • 2 manjši skodelici
  • 2 skledi za pripravo nadeva
  • žlička
  • kozica
  • kuhalnica
  • mreža (lahko mreža iz pečice) za ohlajanje

Sestavine za kokosovo potico z Nutello:

Za testo:

  • 60 dag moke
  • 30 g svežega kvasa
  • 1/2 žličke soli
  • 50 g masla
  • 4 rumenjaki
  • 5 dag sladkorja
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 3 dl toplega (ne vročega!) mleka

Za kokosovo Nutellin nadev:

  • 5 dl sladke smetane
  • 500 g kokosove moke
  • 300 g Nutelle
  • 3 cela jajca

In še:

  • malo dodatne moke za valjanje, oblikovanje
  • maslo za mazanje pekača
  • po želji in okusu mleti sladkor za posip

Priprava kokosove potice z Nutello:

Najlažje bo, če si vnaprej pripravimo in odmerimo vse sestavine, ki jih potrebujemo za testo.

Nato najprej pripravimo kvasec. V ta namen v kozici na štedilniku segrejemo mleko (3 dl), samo toliko, da je mlačno. Mleko nikakor ne sme biti vroče. Nato mleko odstavimo s štedilnika. Sedaj v manjšo skodelico nadrobimo kvas, mu dodamo malo mleka (cca.1 dl), mu primešamo 1 čajno žličko sladkorja in čajno žličko moke. Premešamo in pustimo, da kvas začne delovati in se dvigne.

Medtem, ko čakamo, da bo kvasec pripravljen, v večjo skledo odmerimo moko in ji dodamo maslo, ki ga narežemo na manjše kose, dodamo še sol. Vse skupaj z rokami premešamo, da dobimo nekakšno ”kašo”.

Sedaj jajca ločimo na rumenjake in beljake ter rumenjake dodamo k moki (1 beljak shranimo za konec, ostale 3 pa lahko porabite za pripravo katere druge sladice ali peciva, ideje za to najdete na koncu tega recepta). Dodamo še sladkor, vaniljev sladkor ter mleko, ki je še ostalo.
Sedaj je tudi kvasec najbrž že vzhajal, zato ga dodamo k preostalim sestavinam za kvašeno testo. S čistimi rokami začnemo gnesti testo. Ko se v posodi v kateri gnetemo oblikuje kepa testa, jo denemo na rahlo pomokan delavni pult ter z rokami dobro zgnetemo kvašeno testo za potico. Pri gnetenju si vedno vzemite čas. Testo mora biti mehko, gladko in voljno.

Ko smo testo za potico zgnetli, vzamemo posodo v kateri smo začeli pripravo in jo na rahlo pomokamo po dnu in straneh, vanjo položimo zgneteno testo in ga prav tako posujemo z malo moke. Vse skupaj pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati tako dolgo, da se testo podvoji (cca. 90 minut, a bolj kot na uro glejte na to, kaj se dogaja s testom, saj le-to včasih potrebuje več časa, spet drugič pa manj za vzhajanje). Vzhaja naj na kuhinjskem pultu, na mirnem kotičku.

Ko je testo vzhajalo, pripravimo nadev iz kokosa in Nutelle, zato v kozico vlijemo sladko smetano in jo počasi, med mešanjem segrejemo do vretja. Tik preden bi zavrela, jo odstavimo s štedilnika in pustimo ob strani.

V prvo, večjo skledo za pripravo nadeva za kokosovo potico z Nutello odmerimo kokosovo moko, v drugo skledo pa damo 3 cela jajca in Nutello. Jajca in Nutello združimo v enotno zmes s pomočjo metlice za stepanje. Nato k kokosovi moki vlijemo sladko smetano in dodamo jajčno-Nutellino zmes. Vse sestavine za nadev sedaj dobro premešamo, najlažje kar s pomočjo kuhalnice.

Sedaj si pripravimo pekač za potico, ki ga dobro namažemo z maslom (tako po dnu, kot po robovih). Pripravimo si še valjar in pomokamo delovno površino na kateri bomo razvaljali vzhajano testo. Sama delovni pult pogrnem z bombažno krpo, ki jo imam za ta namen in jo na rahlo posujem z moko.
Testo nežno kipnemo iz posode v kateri je vzhajalo in ga prav tako malo pomokamo, nato pa ga z valjarjem nežno, brez da bi uporabili večjo silo razvaljamo na približno 3-5 mm debeline. Pri valjanju upoštevajte, da bo dolžina testa ustrezala dolžini oz. premeru vašega pekača. Za širino to ni tako pomembno.

Na razvaljano testo razporedimo Nutellino kokosov nadev in ga enakomerno razmažemo po testu za potico.  Pri tem gremo do robov. Nato pričnemo z zavijanjem potice.

Potico zavijemo v rolado. In jo nežno prenesemo v pekač. V kolikor je zavita potica predolga za v pekač, jo enostavno odrežemo na primerno dolžino in ”štrukeljček” spečemo v drugem pekaču, kot sem to storila jaz. Sicer pa oba konca potice v pekaču nekoliko stisnemo skupaj, kot je prikazano na fotografiji spodaj.

Vse skupaj ponovno pustimo vzhajati, zato pekač ponovno postavimo na miren kotiček v kuhinji in ga pokrijemo s kuhinjsko krpo. Vzhaja naj približno eno uro, toliko, da se podvoji, a kot že omenjeno poprej, med vzhajanjem raje kot uro, opazujte kako narašča testo.

Ko je potica vzhajana (malo prej), priklopimo pečico in jo nastavimo na 170 °C (ventilacija).

Tik preden potico potisnemo v predhodno, na 170 °C (ventilacijska pečica) ogreto pečico, jo z noževo konico prepikamo na več mestih (prepikamo jo do dna). Potico pred peko namažemo še z beljakom, ki smo ga shranili na začetku, saj bo tako njena skorja po peki lepša in sijoča in pekač s potico potisnemo v pečico. Mazanje z beljakom pa niti ni nujno, če ne želite.

Kokosovo potico z Nutello pečemo 60 minut. Po 20-25 minutah peke preverimo, kako zapečena je že njena skorja, v primeru, da je že lepo zlato rjavo zapečena, pekač pokrijemo s papirjem za peko in nadaljujemo s peko. S tem, ko smo pekač prekrili preprečimo, da bi se skorja preveč zapekla.

Pečeno potico vzamemo iz pečice in jo pustimo v pekaču dobro uro (lahko tudi malo dlje), da se nekoliko ohladi, nato pa jo denemo na mrežo in pustimo, da se popolnoma ohladi (med ohlajanjem naj bo pokrita s čisto kuhinjsko krpo, ki naj ne bo oprana z mehčalcem).

Ko je potica povsem hladna, jo narežemo na kose in postrežemo. Pred tem jo lahko (po okusu in želji) posujete tudi s sladkorjem v prahu.

Uživajte v okusu kokosove potice z Nutello.

Ljubitelje potic pa vabim, da poskusite tudi:

Ideje, kako porabiti beljake pa dobite na povezavi: Kako porabiti beljake – recepti in predlogi.

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.8]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor