Potica brez jajc
Potica brez jajc je primerna za vse alergike na jajca, pa tudi vsi ostali si bodo z veseljem privoščili kakšen košček. Nadev lahko prilagodite svojemu okusu in tako vsakič pripravite malo drugačno potico. Sama priprava potice je nadvse enostavna in tako primerna tudi za tiste, ki ste malo manj vešči v peki potic.
Pripomočki za pripravo potice brez jajc:
- posoda za mešanje
- posoda za kuhanje
- posoda za nad soparo
- žlica
- pekač premera 22 cm(uporabite lahko pekače različnih velikosti)
Sestavine za pripravo potice brez jajc
Testo:
- 500 g moke (uporabite lahko belo, temno, polnozrnato, pirino ali drugo oziroma mešanico različnih mok)
- ščep soli
- 80 g stopljenega masla
- 2 žlici sladkorja
- limonino lupinico
- 250 ml mleka
- 1 pecilni prašek
Nadev:
- 2o g masla
- 150 g temne čokolade
- 2 žlici sladkorja
- 150 g mletih mandljev (uporabite lahko tudi orehe, lešnike, kokos,…)
- žlico ruma
- po potrebi dodajte še mleko
- za posip še sladkor v prahu
Postopek priprave potice brez jajc:
Najprej se lotimo priprave testa. V posodo za mešanje damo vse sestavine in testo dobro zgnetemo.
Nato se lotimo še priprave nadeva. Nad soparo raztopimo maslo in temno čokolado. Stopljenemu maslu in čokoladi primešamo vse ostale sestavine in dobro premešamo. Po potrebi lahko po žlicah dodamo še mleko.
Na pomokani površini razvaljamo testo in po njem namažemo nadev.
Potico na tesno zavijemo in damo v pekač, ki smo ga premazali z maslom in posuli z moko.
Potico pečemo v klasični pečici ogreti na 180 °C približno 60 minut. Če se vam med pečenjem zgornji del potice preveč zapeče, potico do konca peke pokrijte s peki papirjem.
Potico damo iz pekača in ohladimo. Ohlajeno potico posujemo s sladkorjem v prahu, razrežemo in postrežemo.
Pa prijetno sladkanje.