Pehtranova potica
Print Friendly, PDF & Email

Pehtranova potica je pri nas doma zelo priljubljena. Vonj in okus pehtrana, s svojo sladkobnostjo, nam je vsem zelo ljub. Meni osebno vzbuja tudi neko domačnost. Testo je klasično, za potice. Nadev pa je maslen in odišavljen s suhim pehtranom.

Pripomočki za pripravo pehtranove potice

  • okrogel pekač s premerom 29 cm (lahko pa katerikoli drugi, po velikosti primeren za navedene sestavine)

Sestavine za pripravo pehtranove potice

Za 16 kosov.

Za kvasec

  • 1,5 dl mleka
  • 25 g kvasa
  • mala žlička sladkorja

Za testo

  • 350 g večnamenske moke + 50 g za dokončno oblikovanje
  • ščepec soli
  • 2 rumenjaka
  • 70 g masla
  • 60 g sladkorja

Za nadev

  • 150 g masla
  • 60 g sladkorja
  • 2 vanilijeva sladkorja
  • 50 g rozin
  • 14 g suhega pehtrana
  • 2 žlici sladkorja
  • 2 rumenjaka

Za premaz

  • 1 jajce

Za pekač

  • 10 g masla
  • žlica krušnih drobtin

Postopek priprave pehtranove potice

Pripravo pehtranove potice pričnemo s pripravo kvasca. Mleko postavimo v lonček in ga segrejemo do mlačnega. Dodamo žličko sladkorja, premešamo in nadrobimo kvas. Pustimo vzhajati 6-8 minut.

V večjo skledo presejemo moko in ji primešamo ščep soli. V manjši skodelici zmešamo sladkor, rumenjaka in maslo. V sredino moke naredimo jamico in vanjo nalijemo kvasec. Grobo ga premešamo kar z žlico.

Nato dodamo še masleno zmes in z ročnim mešalnikom vgnetemo voljno testo, ki ne sme biti pretrdo. Ko je krogla testa oblikovana, pomokamo skledo, v kateri bo vzhajal in ga pokrijemo s kuhinjsko krpo ter pustimo na toplem 45 minut.

Medtem pripravimo nadev za pehtranovo potico. V primerno skledo odmerimo maslo, sladkor, vanilijev sladkor in 2 rumenjaka. Rozine splaknemo pod tekočo vodo in jih namočimo z dvema žlicama ruma. Maslo, oba sladkorja in rumenjaka premešamo z ročnim mešalnikom.

Vzhajano testo razvaljamo na dobro pomokani delovni površini na debelino pol centimetra. Premažemo ga z maslenim nadevom. Nato potrosimo rozine in na koncu še suhi pehtran.

Testo z nadevom tesno zavijemo v rolo in ga postavimo v pekač.Pekač moramo predhodno namazati z maslom ali oljem in potresti z drobtinami.

Oblikovano pehtranovo potico ponovno pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati dobro uro. Po tem času jo prebodemo z zobotrebcem in premažemo z razžvrkljanim jajcem. Postavimo jo v neogreto pečico, temperaturo nastavimo na 175 stopinj Celzija in pečemo 45 minut. Med peko spremljamo vrhnjo plast testa in po možnosti prekrijemo s peki papirjem, da se ne zapeče preveč.

Okusna, dišeča slovenska dobrota je pripravljena. Počakamo, da se ohladi in mogoče en dan omedi in nato z veseljem narežemo. Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

kuharcaKsenija

Sem diplomirana ekonomistka, zato rada žongliram s številkami na Osnovni šoli Šturje, kjer sem zaposlena. V prostem času pa rada kuham, šivam, pletem, kvačkam. Moja velika strast j tek, zato se veliko gibljem v naravi in pridno nabiram kilometre. Pri naši hiši imamo tudi zelo radi živali. Družbo nam delata psa Rubama in Pupa, muca Lili in bradata agama Tyron.

Dodaj odgovor