Pehtranova potica
Pehtranova potica je pri nas doma zelo priljubljena. Vonj in okus pehtrana, s svojo sladkobnostjo, nam je vsem zelo ljub. Meni osebno vzbuja tudi neko domačnost. Testo je klasično, za potice. Nadev pa je maslen in odišavljen s suhim pehtranom.
Pripomočki za pripravo pehtranove potice
- okrogel pekač s premerom 29 cm (lahko pa katerikoli drugi, po velikosti primeren za navedene sestavine)
Sestavine za pripravo pehtranove potice
Za 16 kosov.
Za kvasec
- 1,5 dl mleka
- 25 g kvasa
- mala žlička sladkorja
Za testo
- 350 g večnamenske moke + 50 g za dokončno oblikovanje
- ščepec soli
- 2 rumenjaka
- 70 g masla
- 60 g sladkorja
Za nadev
- 150 g masla
- 60 g sladkorja
- 2 vanilijeva sladkorja
- 50 g rozin
- 14 g suhega pehtrana
- 2 žlici sladkorja
- 2 rumenjaka
Za premaz
- 1 jajce
Za pekač
- 10 g masla
- žlica krušnih drobtin
Postopek priprave pehtranove potice
Pripravo pehtranove potice pričnemo s pripravo kvasca. Mleko postavimo v lonček in ga segrejemo do mlačnega. Dodamo žličko sladkorja, premešamo in nadrobimo kvas. Pustimo vzhajati 6-8 minut.
V večjo skledo presejemo moko in ji primešamo ščep soli. V manjši skodelici zmešamo sladkor, rumenjaka in maslo. V sredino moke naredimo jamico in vanjo nalijemo kvasec. Grobo ga premešamo kar z žlico.
Nato dodamo še masleno zmes in z ročnim mešalnikom vgnetemo voljno testo, ki ne sme biti pretrdo. Ko je krogla testa oblikovana, pomokamo skledo, v kateri bo vzhajal in ga pokrijemo s kuhinjsko krpo ter pustimo na toplem 45 minut.
Medtem pripravimo nadev za pehtranovo potico. V primerno skledo odmerimo maslo, sladkor, vanilijev sladkor in 2 rumenjaka. Rozine splaknemo pod tekočo vodo in jih namočimo z dvema žlicama ruma. Maslo, oba sladkorja in rumenjaka premešamo z ročnim mešalnikom.
Vzhajano testo razvaljamo na dobro pomokani delovni površini na debelino pol centimetra. Premažemo ga z maslenim nadevom. Nato potrosimo rozine in na koncu še suhi pehtran.
Testo z nadevom tesno zavijemo v rolo in ga postavimo v pekač.Pekač moramo predhodno namazati z maslom ali oljem in potresti z drobtinami.
Oblikovano pehtranovo potico ponovno pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati dobro uro. Po tem času jo prebodemo z zobotrebcem in premažemo z razžvrkljanim jajcem. Postavimo jo v neogreto pečico, temperaturo nastavimo na 175 stopinj Celzija in pečemo 45 minut. Med peko spremljamo vrhnjo plast testa in po možnosti prekrijemo s peki papirjem, da se ne zapeče preveč.
Okusna, dišeča slovenska dobrota je pripravljena. Počakamo, da se ohladi in mogoče en dan omedi in nato z veseljem narežemo. Naj tekne!