Odlična orehova potica
Print Friendly, PDF & Email

Potica je obvezna spremljevalka praznične mize. Kvašeno testo lahko polnimo z različnimi nadevi, vendar kraljica potic je vsekakor orehova. Njena priprava sicer ni težka, vendar z levo roko je tudi ne bomo naredili. Verjetno nam prva in druga ne bosta najlepše uspeli, vendar vaja dela mojstra in zagotovo bo vsaka naslednja boljša in lepša.

Zaradi skrbno izbranih in načrtovanih sestavin, je orehova potica zelo bogata, sočna in kvašeno testo izjemno mehko in okusno.

 

Odlična orehova potica – pripomočki:

 • valjar
 • pekač potičnica premera 30 cm ali pekače mere 35 x 20 cm

Odlična orehova potica – sestavine:

Kvašeno testo:

 • 600 g namenske moke za potice
 • 280 ml mlačnega mleka
 • 60 g sladkorja
 • 130 g zmehčanega masla
 • 10 g suhega kvasa (ali 50 g svežega kvasa)
 • 10 g vaniljevega sladkorja
 • 3 rumenjaki
 • naribana limonina lupinica 1/2 limone
 • 2 žlici ruma
 • ščep soli

Orehov nadev:

 • 650 g orehov
 • 180 g masla
 • 3 žlice krušnih ali piškotnih drobtin
 • 200 g sladkorja v prahu
 • 10 g vaniljevega sladkorja
 • 3 jajca
 • naribana limonina lupinica 1/2 limone
 • 50 ml sladke smetane (ali 1 žlica kisle smetane)
 • 1 kavna žlička cimeta
 • 3 žlice ruma

Odlična orehova potica – postopek:

Najprej naredimo kvašeno testo. Vse sestavine naj bodo sobne temperature. Najraje uporabim suhi kvas, zato da lahko v posodo naenkrat odmerim vse sestavine hkrati in nato samo vklopim robota, kateri testo temeljito pregnete. Če bomo gnetli z električnim robotom, naj gnete cca. 5 minut, če bomo testo gnetli ročno, gnetemo cca. 10 minut. Testo je bolj mehko, vendar ravno zato bo pečeno izredno sočno in mehko. Bolj trdo testo bi vaši potici naredilo bolj žilavo in suho testo. Posodo s testom pokrijemo in ga pustimo, da vzhaja, da podvoji volumen.

Če boste uporabili sveži kvas, se najprej naredi kvasec in nato naprej vse enako.

Za orehov nadev najprej z električnim mikserjem stepemo sladkor v prahu, vaniljev sladkor in  zmehčano maslo. Nato dodamo jajca in ponovno premešamo, da dobimo kremno zmes. Zaradi masla bo nadev izjemno sočen, bogat in okusen.

Nato primešamo mlete orehe, krušne ali piškotne drobtine, naribano limonino lupinico in cimet. Premešamo in nato prilijemo 50 ml segrete sladke smetane ali dodamo 1 žlico kisle smetane (eno ali drugo, ne oboje) ter prilijemo še rum. Spet premešamo in vse povežemo. Orehova masa mora biti gosta, vendar ne drobljiva, takšna da bomo z njo lahko premazali testo. Če je nadev presuh, prilijemo še malo sladke smetane, če je premoker, dodamo še malo mletih orehov. Od nadeva je odvisno ali nam bo potica uspela ali ne. Če je orehov nadev presuh, ga ne bomo mogli premazati čez testo, potica pa se bo ob rezanju drobila. Če je orehov nadev premoker, se bo sicer zelo lep mazal, vendar potica se ne bo lepo spekla in bo postala “špehasta”. Sama dolgo nisem vedela kaj pomeni špehasta potica, vendar mi je takoj postalo jasno, ko sem uporabila premoker nadev.

Torej – za nadev velja, da ga zmešamo po občutku. Sicer sestavine so skrbno odmerjene, vendar veliko je dejavnikov, ki vplivajo na količine, ki lahko za malenkost odstopajo (velikost jajc, vpojnost orehov …). Vendar za nadev naj velja,  da naj bo bolj trd, kompakten in nikakor ne moker in preveč lepo mazljiv.

Nadev damo na toplo mesto.

Testo, katero je podvojilo volumen, na hitro še enkrat pregnetemo. Delovno površino rahlo pomokamo z ostro moko in testo zvaljamo. Sedaj se odločimo kakšen videz potice želimo. Če imamo raje debelejše plasti testa in nadeva, testo zvaljamo na 5 do 7 mm debeline. Mi imamo zelo radi tanke in večplastne plasti, zato testo zvaljam čimbolj na tanko, 2 do 3 mm. Testo je izredno kvalitetno in se bo zelo lepo valjalo.

Sedaj orehov nadev enakomerno porazdelimo po celotni površni testa in ga enakomerno premažemo. Ne hitimo, vzamemo si čas in to storimo res temeljito. Na robu, kjer bomo začeli zavijati, mora biti nadev čisto do roba. Tudi zavijanja testa se lotimo strpno in natančno. Začnemo zavijati čist na tanko od sebe navzven. Zavijamo tesno in testo vedno malo zategnemo. Zavijamo ročno in nikakor ne s pomočjo prta.

Dobili smo veliko rolo, kateri odrežemo konce. Če bomo pekli v potičnici, izmerimo premer pekača in nato dolžino podvojimo – tako dobimo mero, kje odrezati rolo.  Pekač premažemo z maslom in rahlo posipamo z ostro moko.

Sama namerno naredim malo več testa in nadeva, da ostanejo odrezki, katere spečem v manjšem pekaču, kajti zelo težko čakam, da se potica iz večjega pekača popolnoma ohladi.

Role testa s pomočjo špile večkrat prebodemo do dna. Tako bomo omogočili, da bo potica med vzhajanjem in peko dihala in zato nam skorja od pečene potice ne bo odstopala. Sedaj pustimo nadevano potico eno uro, da ponovno vzhaja.


Potico damo peči v neogreto pečico na 180 stopinj Celzija, klasične peke. Čas pečenja je 75 do 80 minut, namreč čas peke se šteje od trenutka, ko smo potico dali v še neogreto pečico. Potico tik pred peko premažemo z vodo in med samo peko postopek 3 krat ponovimo. Ko se bo skorjica po vrhu dovolj zlato obarvala, potico prekrijemo z alu folijo, tako bomo preprečili, da bi se po vrhu preveč zapekla.

Če bomo potico premazali s stepenim jajcem, pazimo, da ne premažemo luknjic, ker jih bomo s tem zaprli in potica ne bo več dihala.

Pečeno potico pustimo še 15 do 20 minut v pekaču, nato jo zvrnemo na rešetko in pustimo, da se ohladi.

Sedaj smo hvaležni za tiste odrezane konce, kateri so hodili viška. Saj veste, ko je potica pečena in se ohlaja, je težko čakati na prvi kos. Zato so konci tisti, katere si prve privoščimo.

Potica nas do konca pusti v dvomih ali je uspela ali ne. Vedno s strahospoštovanjem zarežem vanjo in ko se mi odpre v vsej svoji lepoti, se tudi meni nariše nasmeh na ustih.

Po vrhu posipamo s sladkorjem v prahu (ni obvezno).

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 23 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor