Rolada – Praznično deblo
Print Friendly, PDF & Email

Rolada – Praznično deblo je slavnostna sladica, ki jo običajno pripravljamo v času praznikov, še posebej za božič. Po videzu spominja na deblo in od tod tudi ime sladice.

Rolada – Praznično deblo – pripomočki:

  • kozica za kuhanje
  • kuhalnica
  • 3 večje posode
  • skodelica
  • mikser
  • lopatka
  • velik pekač
  • peki papir
  • kuhinjska krpa
  • vilica

Rolada – Praznično deblo – sestavine:

Biskvit:

  • 100 g kristalnega sladkorja
  • 90 g bele moke
  • 4 jajca
  • 25 g kakava

Kreme (3 različne barve):

  • 500 g sladke smetane
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 50 g kristalnega sladkorja
  • 2-3 žlice ruma

Čokoladni obliv:

  • 100 g temne čokolade
  • 100 g sladke smetane

Rolada – Praznično deblo – postopek:

Najprej pripravimo 3 kreme, da jih lahko potem pustimo počivati v hladilniku. V kozici segrejemo 250 g sladke smetane (ne sme zavreti), odstavimo in dodamo 200 g čokolade za kuhanje in mešamo, da se čokolada stopi. Ko se masa malo ohladi, dodamo še 2-3 žlice ruma. To je temna krema.

Nato naredimo belo kremo. V drugo posodo damo 250 g sladke smetane in 50 g kristalnega sladkorja in zmiksamo.

Iz dveh krem (bele in temno rjave kreme) naredimo še tretjo; svetlo rjavo kremo. To naredimo preprosto tako, da 1/3 sladke smetane (bela krema) zmešamo z 1/3 prej pripravljene temne kreme. Vse tri kreme damo v hladilnik.

Medtem ko kreme počivajo v hladilniku se lotimo priprave rolade. V posodo damo 4 cela jajca in 100 g kristalnega sladkorja in penasto umešamo. V skodelici zmešamo 90 g bele moke in 25 g kakava v prahu. Ko masa lepo naraste začnemo postopoma dodajati presejano moko, pomešano s kakavom in nežno mešamo z lopatko.

Pečico segrejemo na 200 °C. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj zlijemo čokoladno maso za biskvit rolade. Pečemo 7 minut.

Pečen biskvit hitro zvrnemo na vlažno krpo, odstranimo peki papir.

Biskvit skupaj z vlažno krpo zvijemo v rolado in pustimo, da se ohladi.

Ohlajeno rolado odrolamo in nanjo najprej namažemo belo kremo (sladko smetano), nato temno kremo in na koncu še svetlo rjavo kremo.

Zvijemo nazaj v rolado in prelijemo s čokoladno glazuro. Čokoladni preliv pripravimo tako, da segrejemo 100 g sladke smetane in v njej stopimo 100 g temne čokolade. Rolado prerežemo kot prikazuje slika in oblikujemo deblo. Lahko pa ga oblikujete tudi po svoje.

Z vilico po čokoladni plasti “narišemo” skorjo debla. Praznično deblo dekoriramo s kakšno vejico smreke, jelke ali s čim drugim, kar imamo pri roki.

Postavimo v hladilnik vsaj za 1 uro.

Veliko užitkov ob razvajanju brbončic vam želim.

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.4]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor