Rolada – Praznično deblo
Rolada – Praznično deblo je slavnostna sladica, ki jo običajno pripravljamo v času praznikov, še posebej za božič. Po videzu spominja na deblo in od tod tudi ime sladice.
Rolada – Praznično deblo – pripomočki:
- kozica za kuhanje
- kuhalnica
- 3 večje posode
- skodelica
- mikser
- lopatka
- velik pekač
- peki papir
- kuhinjska krpa
- vilica
Rolada – Praznično deblo – sestavine:
Biskvit:
- 100 g kristalnega sladkorja
- 90 g bele moke
- 4 jajca
- 25 g kakava
Kreme (3 različne barve):
- 500 g sladke smetane
- 200 g čokolade za kuhanje
- 50 g kristalnega sladkorja
- 2-3 žlice ruma
Čokoladni obliv:
- 100 g temne čokolade
- 100 g sladke smetane
Rolada – Praznično deblo – postopek:
Najprej pripravimo 3 kreme, da jih lahko potem pustimo počivati v hladilniku. V kozici segrejemo 250 g sladke smetane (ne sme zavreti), odstavimo in dodamo 200 g čokolade za kuhanje in mešamo, da se čokolada stopi. Ko se masa malo ohladi, dodamo še 2-3 žlice ruma. To je temna krema.
Nato naredimo belo kremo. V drugo posodo damo 250 g sladke smetane in 50 g kristalnega sladkorja in zmiksamo.
Iz dveh krem (bele in temno rjave kreme) naredimo še tretjo; svetlo rjavo kremo. To naredimo preprosto tako, da 1/3 sladke smetane (bela krema) zmešamo z 1/3 prej pripravljene temne kreme. Vse tri kreme damo v hladilnik.
Medtem ko kreme počivajo v hladilniku se lotimo priprave rolade. V posodo damo 4 cela jajca in 100 g kristalnega sladkorja in penasto umešamo. V skodelici zmešamo 90 g bele moke in 25 g kakava v prahu. Ko masa lepo naraste začnemo postopoma dodajati presejano moko, pomešano s kakavom in nežno mešamo z lopatko.
Pečico segrejemo na 200 °C. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj zlijemo čokoladno maso za biskvit rolade. Pečemo 7 minut.
Pečen biskvit hitro zvrnemo na vlažno krpo, odstranimo peki papir.
Biskvit skupaj z vlažno krpo zvijemo v rolado in pustimo, da se ohladi.
Ohlajeno rolado odrolamo in nanjo najprej namažemo belo kremo (sladko smetano), nato temno kremo in na koncu še svetlo rjavo kremo.
Zvijemo nazaj v rolado in prelijemo s čokoladno glazuro. Čokoladni preliv pripravimo tako, da segrejemo 100 g sladke smetane in v njej stopimo 100 g temne čokolade. Rolado prerežemo kot prikazuje slika in oblikujemo deblo. Lahko pa ga oblikujete tudi po svoje.
Z vilico po čokoladni plasti “narišemo” skorjo debla. Praznično deblo dekoriramo s kakšno vejico smreke, jelke ali s čim drugim, kar imamo pri roki.
Postavimo v hladilnik vsaj za 1 uro.
Veliko užitkov ob razvajanju brbončic vam želim.