Rolada – Praznično deblo
Print Friendly, PDF & Email

Rolada – Praznično deblo je slavnostna sladica, ki jo običajno pripravljamo v času praznikov, še posebej za božič. Po videzu spominja na deblo in od tod tudi ime sladice.

Rolada – Praznično deblo – pripomočki:

  • kozica za kuhanje
  • kuhalnica
  • 3 večje posode
  • skodelica
  • mikser
  • lopatka
  • velik pekač
  • peki papir
  • kuhinjska krpa
  • vilica

Rolada – Praznično deblo – sestavine:

Biskvit:

  • 100 g kristalnega sladkorja
  • 90 g bele moke
  • 4 jajca
  • 25 g kakava

Kreme (3 različne barve):

  • 500 g sladke smetane
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 50 g kristalnega sladkorja
  • 2-3 žlice ruma

Čokoladni obliv:

  • 100 g temne čokolade
  • 100 g sladke smetane

Rolada – Praznično deblo – postopek:

Najprej pripravimo 3 kreme, da jih lahko potem pustimo počivati v hladilniku. V kozici segrejemo 250 g sladke smetane (ne sme zavreti), odstavimo in dodamo 200 g čokolade za kuhanje in mešamo, da se čokolada stopi. Ko se masa malo ohladi, dodamo še 2-3 žlice ruma. To je temna krema.

Nato naredimo belo kremo. V drugo posodo damo 250 g sladke smetane in 50 g kristalnega sladkorja in zmiksamo.

Iz dveh krem (bele in temno rjave kreme) naredimo še tretjo; svetlo rjavo kremo. To naredimo preprosto tako, da 1/3 sladke smetane (bela krema) zmešamo z 1/3 prej pripravljene temne kreme. Vse tri kreme damo v hladilnik.

Medtem ko kreme počivajo v hladilniku se lotimo priprave rolade. V posodo damo 4 cela jajca in 100 g kristalnega sladkorja in penasto umešamo. V skodelici zmešamo 90 g bele moke in 25 g kakava v prahu. Ko masa lepo naraste začnemo postopoma dodajati presejano moko, pomešano s kakavom in nežno mešamo z lopatko.

Pečico segrejemo na 200 °C. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj zlijemo čokoladno maso za biskvit rolade. Pečemo 7 minut.

Pečen biskvit hitro zvrnemo na vlažno krpo, odstranimo peki papir.

Biskvit skupaj z vlažno krpo zvijemo v rolado in pustimo, da se ohladi.

Ohlajeno rolado odrolamo in nanjo najprej namažemo belo kremo (sladko smetano), nato temno kremo in na koncu še svetlo rjavo kremo.

Zvijemo nazaj v rolado in prelijemo s čokoladno glazuro. Čokoladni preliv pripravimo tako, da segrejemo 100 g sladke smetane in v njej stopimo 100 g temne čokolade. Rolado prerežemo kot prikazuje slika in oblikujemo deblo. Lahko pa ga oblikujete tudi po svoje.

Z vilico po čokoladni plasti “narišemo” skorjo debla. Praznično deblo dekoriramo s kakšno vejico smreke, jelke ali s čim drugim, kar imamo pri roki.

Postavimo v hladilnik vsaj za 1 uro.

Veliko užitkov ob razvajanju brbončic vam želim.

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor