Rjavi kokosmatinčki (kokosove kocke)
Print Friendly, PDF & Email

Kokosove kocke! Saj veste – ‘čupavci’! No, to je to, vendar še bolj sočno in s temnim pecivom – ko ugrizneš, se čokolada ne konča!

Zmažejo jih tudi tisti otroci, ki sicer ne pojedo celega kosa zelo dobre torte, da o odraslih sladkosnedih sploh ne govorim. Če je kock preveč, pa jih enostavno zamrznete in, ko pridejo nenapovedani obiski bodo ‘en, dva, tri’ odmrznjene.

rjavi-kokosmatincki-kokosove-kocke

Pripomočki za pripravo rjavih kokosmatinčkov:

  • posoda za testo
  • lopatka/žlica za mešanje
  • električni mešalnik
  • kozica za vodo in čokolado
  • pekač velikosti 40 x 25 centimetrov
  • posodica za kokos
  • palčka za nabodala
  • pečica

Sestavine za rjave kokosmatinčke:

Za testo:

  • 300 g moke
  • 300 g sladkorja
  • 50 g kakava
  • ščep sušene vaniljeve esence
  • 10 jajc
  • 1 pecilni prašek
  • 1 dl tople vode

Za preliv testa:

  • 3 dl vode
  • 2 žlici ruma
  • 20 g sladkorja

Za čokoladni obliv:

  • 50 g bele čokolade
  • 50 g temne čokolade
  • 50 g mlečne čokolade
  • 3 dl sladke smetane
  • 30 g sladkorja

In še:

  • 200 g kokosove moke za posip

Postopek priprave rjavih kokosmatinčkov:

Jajca ločimo na beljake in rumenjake. V eni posodi zmešamo beljake v čvrst sneg, v drugi posodi pa rumenjake, sladkor, vodo, vanilijo in na koncu še moko, kateri smo vmešali pecilni prašek in kakav. Tej masi postopoma rahlo vmešamo beljakov sneg.

rjavi-kokosmatincki-kokosove-kocke

Testo prelijemo v namaščen pekač (namazan z oljem) ter pečemo 40 minut (oz. dokler ni primerno zapečeno, kar preverimo z zobotrebcem) v prej ogreti klasični pečici na 180 stopinjah Celzija.

rjavi-kokosmatincki-kokosove-kocke

Preliv naredimo tako, da zavremo vodo oz. jo toliko segrejemo, da se v njej raztopi sladkor ter dodamo rum. Ko pecivo vzamemo iz pečice, ga še vročega prelijemo s prelivom in prekrijemo s čisto kuhinjsko krpo. Pustimo, da se ohladi.

rjavi-kokosmatincki-kokosove-kocke

Za obliv na malem ognju zelo počasi segrevamo smetano in v njej čokolado. Namesto bele, mlečne in temne čokolade, lahko uporabimo tudi le eno od teh (150 g) oz. porabimo ostanke različnih čokoladnih tablic.

rjavi-kokosmatincki-kokosove-kocke

Ko je pecivo dodobra ohlajeno in enakomerno prepojeno (lahko tudi naslednji dan – v primeru tudi čokoladni obliv pripravite naslednji dan), ga narežemo na kocke.

rjavi-kokosmatincki-kokosove-kocke

Kocke peciva nato naglo pomočimo v čokoladni obliv in jih polagamo na tiste kocke, ki še niso oblite s čokolado ali pa na peki papir.

rjavi-kokosmatincki-kokosove-kocke

rjavi-kokosmatincki-kokosove-kocke

V kokosovo moko jih damo šele pozneje, ko končamo z oblivanjem peciva oz. ko niso več tako razmočene. Najmanj se pacajo, če primemo posodo na obeh straneh in kocko rahlo obračamo, ne da bi jo prijemali. Ko je “pomokana”, jo privzdignemo z žlico ter naglo in nežno vzamemo iz posode z dvema prstoma, odložimo na krožnik. Če zlagate vse na en krožnik, med plasti polagajte peki papir!

rjavi-kokosmatincki-kokosove-kocke

Kocke so sočne, lahko jih spravimo v hladilniku za nekaj dni ali celo zamrznemo in odmrznemo ob pričakovanju obiskov! Radi jih imajo tudi otroci, ki običajno vrnejo čokoladno torto :).

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.5]

moari

Pozdrav! Živim na kmetiji na dolenjskem. Naša glavna skrb so krave molznice. Pridelujem lastno zelenjavo. Uporabljam domače sestavine v kolikor se to da. Pri nas se skoraj nič ne zavrže: kar skuham pojemo, včasih za večerjo ali naslednji dan, ostanke pa dobijo še živali (pes, mucki, zelenjavo pa krave).

Dodaj odgovor