Riževa kupola
Riževa torta? Ne, hvala. Ampak ko sem jo poskusila, nisem mogla verjeti kako je dobra! Vseh okusov ravno prav. Zunaj sadna, znotraj kremna, rafaelo pa itak vsak obožuje! Najraje jo imajo tisti, ki ne marajo običajnih tort z veliko biskvita. Res, en sam užitek je zagristi v tako torto.
Riževa kupola – pripomočki:
- električni mešalnik
- prozorna folija
- skleda v obliki kupole
- tortni model
Riževa kupola – sestavine:
Za biskvit:
- 3 jajca
- 100 g sladkorja
- 100 g moke
- žlička pecilnega praška
Za oblogo:
- pločevinka ananasa v rezinah
- rafaelo kroglice
Za kremo:
- 9 lističev želatine
- 500 ml smetane
- 500 g mlečnega riža
- sok ene limone
- 50 g sladkorja
Riževa kupola – postopek:
Najprej skuhamo mlečni riž.. Lahko kupimo že gotov izdelek. Jaz sem ga pripravila sama, ker ga naša mala trgovina pod blokom seveda nima v ponudbi 🙂 Skuhala sem 200 g arborio riža v pol litra mleka in decilitru vode. Okus sem obogatila z vanilijo v prahu in kokosovim oljem.
Za biskvit penasto stepemo jajca s sladkorjem in tremi žlicami vroče vode.
Dodamo moko s pecilnim praškom in pečemo 15 min na 175 °C. Ohladimo.
Skledo v obliki kupole (jaz sem uporabila skledo za solato) obložimo s prozorno folijo.
Rezine ananasa odcedimo in z njimi obložimo skledo. Prazne prostore zapolnimo z rafaelo kroglicami.
Za kremo v hladni vodi namočimo želatino, mlečnemu rižu dodamo limonin sok in sladkor. Želatino ožamemo in raztopimo v malce vroče vode, dodamo 3 žlice mlečnega riža in premešamo. Mešanico pa nato zmešamo med preostali riž. Kremo postavimo v hladilnik in ko začne želirati, umešamo zraven še stepeno sladko smetano. S kremo napolnimo skledo obloženo z ananasom.
Kremo pokrijemo z biskvitom, rahlo pritisnemo. Pokrijemo s preostankom folije.
Torto damo za nekaj ur v hladilnik (najbolje čez noč), da se popolnoma strdi.
Nato jo prekucnemo na servirni krožnik in postrežemo. Dober tek!