Riževa kupola
Print Friendly, PDF & Email

Riževa torta? Ne, hvala. Ampak ko sem jo poskusila, nisem mogla verjeti kako je dobra! Vseh okusov ravno prav. Zunaj sadna, znotraj kremna, rafaelo pa itak vsak obožuje! Najraje jo imajo tisti, ki ne marajo običajnih tort z veliko biskvita. Res, en sam užitek je zagristi v tako torto.
Riževa kupola

Riževa kupola – pripomočki:

  • električni mešalnik
  • prozorna folija
  • skleda v obliki kupole
  • tortni model

Riževa kupola – sestavine:

Za biskvit:

  • 3 jajca
  • 100 g sladkorja
  • 100 g moke
  • žlička pecilnega praška

Za oblogo:

  • pločevinka ananasa v rezinah
  • rafaelo kroglice

Za kremo:

  • 9 lističev želatine
  • 500 ml smetane
  • 500 g mlečnega riža
  • sok ene limone
  • 50 g sladkorja

Riževa kupola – postopek:

Najprej skuhamo mlečni riž.. Lahko kupimo že gotov izdelek. Jaz sem ga pripravila sama, ker ga naša mala trgovina pod blokom seveda nima v ponudbi 🙂 Skuhala sem 200 g arborio riža v pol litra mleka in decilitru vode. Okus sem obogatila z vanilijo v prahu in kokosovim oljem.

Riževa kupola

Za biskvit penasto stepemo jajca s sladkorjem in tremi žlicami vroče vode.

Riževa kupola
Dodamo moko s pecilnim praškom in pečemo 15 min na 175 °C. Ohladimo.

Riževa kupola
Skledo v obliki kupole (jaz sem uporabila skledo za solato) obložimo s prozorno folijo.

Riževa kupola
Rezine ananasa odcedimo in z njimi obložimo skledo. Prazne prostore zapolnimo z rafaelo kroglicami.

Riževa kupola

Za kremo v hladni vodi namočimo želatino, mlečnemu rižu dodamo limonin sok in sladkor. Želatino ožamemo in raztopimo v malce vroče vode, dodamo 3 žlice mlečnega riža in premešamo. Mešanico pa nato zmešamo med preostali riž. Kremo postavimo v hladilnik in ko začne želirati, umešamo zraven še stepeno sladko smetano. S kremo napolnimo skledo obloženo z ananasom.

rizeva_kupola6
Kremo pokrijemo z biskvitom, rahlo pritisnemo. Pokrijemo s preostankom folije.

rizeva_kupola7
Torto damo za nekaj ur v hladilnik (najbolje čez noč), da se popolnoma strdi.

rizeva_kupola12
Nato jo prekucnemo na servirni krožnik in postrežemo. Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Metul

Sem grafična oblikovalka in samostojna podjetnica. Po duši športnica, tek na smučeh, potapljanje na vdih in gorništvo so del mojega življenja, prosti čas pa rada preživljam tudi v kuhinji, kjer kot prava ljubiteljica okusne in zdrave hrane najraje preizkušam nove recepte.

Dodaj odgovor