Rižev narastek s skuto in jabolki
Print Friendly, PDF & Email

Sočen in rahel ter zelo okusen, takšen je rižev narastek s skuto in jabolki, ki mi v spomin prikliče otroške dni, ko mi ga je z veseljem spekla (in jaz še z večjim veseljem pojedla) soseda Ančka. Seveda si je že moja mama izprosila njen recept, po katerem rižev narastek še danes z veseljem spečem tudi jaz.
In veste kaj, v vseh teh letih, še nisem jedla boljšega riževega narastka kot je ta, po receptu moje drage sosede Ančke.

Rižev narastek s skuto in jabolki lahko, če želite popestrite še z rozini ali brusnicami. Prav tako lahko skuto povsem nadomestite z jabolki in obratno. A meni osebno je kombinacija obojega najboljša. Rižev narastek s skuto in jabolki je zares rahel in kot takšnega boste še vročega zelo težko rezali na lepe kose, zato malo počakajte, da se malček ohladi, preden zarežete vanj.

Lahko je sladko kosilo, ob katerem postrežete kompot ali pa (priporočam) kar solato, za sladko kisli preplet. Lahko je tudi večerja ali pa odigra vlogo sladice, v vseh primerih bo odličen, zato ga le pripravite, obljubim, da vam ne bo žal.

Rižev narastek s skuto in jabolki

Pripomočki za rižev narastek s skuto in jabolki

  • pekač velikosti 20 x30 centimetrov (lahkot tudi malo večji)
  • električni mešalnik

Sestavine za rižev narastek s skuto in jabolki

Za 3-4 osebe:

  • 750 ml mleka
  • ščepec soli
  • 180 g riža (okroglozrnati)
  • 70 g masla
  • 3 jajca (M ali L)
  • naribana lupinica 1 limone
  • 40 – 50 g sladkorja (če ste bolj sladkosnedi lahko malo več)
  • 1 vaniljev sladkor
  • 100 g nepasirane skute (cca. 2 – 3 žlice)
  • 100 g jabolk (cca. 2 jabolki)

Priprava riževega narastka s skuto in jabolki

Mleko vlijemo v kozico in ga segrejemo do vretja, medtem odtehtamo riž (naj bo okroglozrnati, jaz uporabljam kar tistega za mlečni riž), ki ga stresemo na cedilo in ga pod tekočo hladno vodo dobro splaknemo in pustimo, da se odcedi.
Ko mleko zavre, ga malo posolimo in vanj stresemo riž. Premešamo in ob zmernem vretju kuhamo 20 minut oziroma upoštevamo navodila in čas kuhanja, ki je naveden na embalaži. Med kuhanjem večkrat premešamo.

Rižev narastek s skuto in jabolki

Ko je riž na mleku kuhan, ga odstavimo in pustimo, da se ohladi. Med ohlajanjem ga večkrat premešamo. Lahko pa čez damo tudi prozorno folijo za živila (s tem bomo preprečili, da bi se med ohlajevanjem čez naredila skorjica, mešanje pa seveda ni potrebno).

Rižev narastek s skuto in jabolki

Ko je riž ohlajen (vsaj do mlačnega), jajca ločimo na beljake in rumenjake, vklopimo pa tudi pečico in jo nastavimo na 170 °C (ventilacija).

Beljake stepemo v trden sneg in pustimo ob strani.
Maslo v kozici počasi stopimo. Rumenjakom dodamo stopljeno maslo, sladkor in vaniljev sladkor ter naribamo limonino lupinico in vse skupaj penasto vmešamo (miksamo pri najvišji hitrosti cca. 3 minute).

Rižev narastek s skuto in jabolki

Dobljeno zmes iz rumenjakov prilijemo k ohlajenemu rižu in vmešamo. Nato olupimo in naribamo še jabolka (cca. 2 jabolki oziroma 100 g jabolk) ter 100 g skute in oboje prav tako vmešamo v riž. Na koncu počasi in nežno vmešamo še sneg iz beljakov.

Rižev narastek s skuto in jabolki

Pekač namažemo z maslom (ali oljem) in vanj porazdelimo maso za rižev narastek. Če želite nekoliko nižji rižev narastek, uporabite malo večji pekač.

Rižev narastek s skuto in jabolki

Rižev narastek s skuto in jabolki, v na 170 °C (ventilacija) ogreti pečici, pečemo približno 25 minut (nekaj minut gor ali dol, odvisno od moči pečice) oziroma tako dolgo, da je rižev narastek lepo zlato rjavo zapečen.

Rižev narastek s skuto in jabolki

Ko je pečen, počakajte še vsaj 5 – 10 minut, preden ga razrežete in postrežete, saj se bo tako lažje rezal in kosi ne bodo razpadali.

Rižev narastek s skuto in jabolki
Pečen v večjem pekaču bo nižji.

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor