Rahla jagodna zvezda
Če ste ljubitelj sladkega in želite prijateljem ali svojim najbližjim pripraviti nekaj posebnega, bo jagodna zvezda zagotovo prava izbira. Jagodna zvezda predstavlja pecivo, ki je zelo okusno, hkrati pa je posebno tudi zaradi svoje oblike – zvezde. Kljub temu, da je oblika peciva posebna, pa je priprava jagodne zvezde popolnoma enostavna.
Kaj potrebujemo za jagodno zvezdo?
- skleda
- skodelica
- kuhalnica
- nož
- cedilo
- kozica
- pekač s peki papirjem
- kozarec čim manjšega premera
- čopič za mazanje
- podlaga za valjanje
- valjar
- čim večji plitvi krožnik
- plastična folija
Sestavine za jagodno zvezdo:
- 2 dl mlačnega mleka
- 0,4 kg bele moke (tip 500)
- 1 celo jajce
- 1 žlička soli
- 2 žlici sladkorja
- ½ kocke kvasa
- žlička sladkorja
- 50 g stopljenega masla
Za nadev in premaz testa:
- jagodna marmelada
- 1 jajce
Postopek priprave jagodne zvezde:
V skodelico nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja ter dolijemo malce toplega mleka. V skledi presejemo moko, dodamo vzhajan kvas, stopljeno maslo, celo jajce, toplo mleko, žličko soli ter sladkor. Iz vseh sestavin zgnetemo mehko testo.
Testo mora biti voljno in mora odstopati od stene, klub temu pa ne sme biti preveč suho. Testo pokrijemo s folijo ter pustimo vzhajati pol ure. Ko testo dovolj vzhaja, ga iz sklede stresemo na pomokano podlago za valjanje. Testo rahlo pomokamo in razdelimo na dva dela.
Najprej razvaljamo prvi hlebček testa. Paziti moramo, da testo ni predebelo ali pretenko (najbolje cca. 4 milimetre). S pomočjo plitkega krožnika iz testa izrežemo krog. Krog položimo na pekač ter ga premažemo z jagodno marmelado.
Nato tudi drug hlebček testa razvaljamo v enak krog, kot je bil prvi. Drugi krog položimo na prvi, z marmelado premazani krog.
Na sredino drugega kroga položimo kozarček, s katerim si označimo do kam lahko režemo z nožem. Z nožem nato režemo od kozarčka proti robu tako, da dobimo 16 krakov.
Nato z levo roko primemo en krak, z desno pa drugi – sosednji krak. Levi krak 3x zavrtimo v levo, desni krak pa 3x v desno. Oba kraka nato pri robu zlepimo v en krak zvezde. Enako naredimo s preostalimi kraki, in sicer tako, da združujemo sosednja manjša kraka. Na ta način dobimo zvezdo z 8 kraki. Zvezdo na koncu premažemo z mešanico jajca in mleka.
Zvezdo pečemo na 170 stopinjah Celzija (ventilacijska pečica) cca.15 minut.
Prijetno sladkanje!