Raffaello potica
Raffaello potica bo navdušila in zadovoljila ljubitelje snežno belih raffaello kroglic. Raffaello potica ne zapelje s pogledom, ker na prvi pogled ne obeta nič posebnega, vendar že po prvem grižljaju se zaljubimo in hočemo še en kos. Razvaja nas z bogatim potičnim testom in s sočno vaniljevo kremo s kokosom, ki nadvse spominja na okus raffaello kroglic.
Raffaello potica – pripomočki:
- potičnica pekač premera 30 cm
- valjar
Raffaello potica – sestavine:
Testo:
- 500 g namenske moke za kvašeno testo
- 10 g suhega kvasa (ali 30 g svežega)
- 50 g stopljenega masla
- 2 g soli
- 40 g sladkorja
- 2 jajci
- 250 ml mlačnega mleka
- 10 g vaniljev sladkor
- 1 žlička ruma
- naribana limonina lupinica
Nadev (fila):
- 500 ml mleka
- 2 vrečici vaniljevega pudinga
- 180 g sladkorja (oz. po želji)
- 140 g kokosove moke (kosmiči)
- 70 g masla
In še:
- maslo za namasitev pekača
- maslo za premaz pečene potice
- sladkor v prahu za posip potice (neobvezno)
Raffaello potica – postopek:
Najbolje, da se najprej lotimo nadeva (file), ker se mora do uporabe ohladiti. V pol litra mleka zakuhamo 2 vrečici vaniljevega pudinga, sladkor in vaniljev sladkor. Pazimo, da se mleko ne prismodi, ker bo neuporabno. V kuhan puding odstavimo iz ognja in še v vročega primešamo maslo.
Nato primešamo še kokosovo moko v kosmičih. Nadev pokrijemo s pvc folijo in damo na hlajenje. Pvc folijo bo preprečila, da bi se na nadevu naredila trda plast kože.
Sedaj se lotimo kvašenega testa. Vse sestavine naj bodo sobne temperature. Najraje uporabim suhi kvas, zato da lahko v posodo naenkrat odmerim vse sestavine hkrati in nato samo vklopim robota, kateri testo temeljito pregnete. Če bomo gnetli z električnim robotom, naj gnete cca. 5 minut. Testo je bolj mehko, vendar ravno zato bo pečeno izredno sočno in mehko. Bolj trdo testo bi vaši potici naredilo žilavo in suho testo. Posodo s testom pokrijemo in ga pustimo, da vzhaja, da podvoji volumen. Pri meni je vzhajalo 45 minut.
Če boste uporabili sveži kvas, se najprej naredi kvasec in nato naprej vse enako.
Testo po tem receptu je izredno dobro in se z njim z lahkoto rokuje in valja. Enako testo uporabim za vse vrste potic.
Vzhajano testo prevrnemo na pomokano delovno površino in ga razvaljamo na debelino 3 mm. Nadev se je do sedaj ohladil in postal precej kompakten. S pomočjo žlice ga premešamo, da postane mazljiv.
Nadev s pomočjo spatule enakomerno premažemo po celotni površini razvaljanega testa, vse do konca robov.
Začnemo zavijati od sebe navzven. Zavijamo tesno in testo vedno malo zategnemo. Zavijamo ročno in nikakor ne s pomočjo prta.
Če bomo raffaello potico pekli v potičnici, izmerimo premer pekača in nato dolžino podvojimo – tako dobimo mero, kje odrezati konce zavitka. Pekač premažemo z maslom in rahlo posipamo z ostro moko.
Zvitek testa previdno prenesemo v pekač in ga s pomočjo špile večkrat na gosto prebodemo do dna. Tako bomo omogočili, da bo potica med vzhajanjem in med peko dihala in posledično skorja od pečene potice ne bo odstopala. Sedaj pustimo nadevano potico ponovno vzhaja, približno 45 minut.
Potico pred peko premažemo z mlačno vodo. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 170 stopinj Celzija, klasične peke, 55 minut. Med samo peko potico še enkrat premažemo z vodo. Če se nam zdi, da bi se zgornja plast hotela preveč zapeči, jo prekrijemo z alu folijo.
Takoj po peki zgornjo plast potice premažemo z maslom, tako bo skorjica prijetno mehka. Potičko pustimo v pekaču še cca. 10 minut, nato jo obrnemo na rešeto za ohlajanje.
Po vrhu posipamo s sladkorjem v prahu in ohlajeno režemo na rezine.
Pustite se razvajati z okusi sočne in zelo okusne raffaello potice.
Če ste ljubitelj potice, priporočam še:
- Odlična orehova potica
- Orehova potica s pudingom
- Odlična makova potica
- Bratova potica – potica s tremi nadevi
- Mini potičke
- Mini orehove potičke