Mini orehove potičke
Print Friendly, PDF & Email

Orehova potica je kraljica med poticami. Na Slovenskem si ne znamo predstavljati praznično obložene mize brez nje. Pečemo jih vse generacije, z različnimi nadevi, različnih oblik in velikosti, odvisno od pekača. Danes bomo spekli sladke mini orehove potičke, ki so po okusu in videzu identične veliki tradicionalni orehovi potici.

mini-orehove-poticke-11

Mini orehove potičke – pripomočki:

  • kuhinjski robot ali električni mešalec
  • posoda za testo
  • tehtnica
  • kozica
  • žlica
  • lonček
  • silikonski pekač za mini potičke
  • valjar

Mini orehove potičke – sestavine:

Za cca. 20 mini orehovih potičk

Testo:

  • 250 g moke
  • 120 ml mlačnega mleka
  • 50 g stopljenega masla
  • 1/2 vrečice suhega kvasa (ali 1/4 kocke svežega)
  • 1 rumenjak
  • malo naribane limonine lupinice
  • 1 žlica sladkorja
  • 1/2 vrečice vaniljevega sladkorja
  • 1 žlica ruma
  • ščep soli

Orehov nadev:

  • 200 g mletih orehov
  • 100 ml sladke smetane
  • 70 g sladkorja
  • 1/2 vrečice vaniljevega sladkorja
  • 1 žlička zmehčanega masla
  • 1 zelo majhno jajce (ali polovice večjega)
  • malo naribane limonine lupinice
  • 2 žlici ruma
  • 1 beljak – sneg

In še:

  • sladkor v prahu za posip

Mini orehove potičke – postopek:

V posodo, v kateri bomo zmešali testo, nasujemo moko, sladkor, kvas, vaniljev sladkor, limonino lupinico in sol ter vse sestavine premešamo. Nato dodamo še mokre sestavine: rumenjak, mlačno mleko, stopljeno maslo in rum ter testo zmešamo s pomočjo robota ali električnega mešalca. Testo je zelo mehko, zato bi ga ročno težko gnetli. Na mirnem in toplem mestu pustimo, da testo vzhaja.mini-orehove-poticke-6Ko je testo dovolj naraslo, ga še 1x premešamo in ponovno pustimo vzhajati.mini-orehove-poticke-7Med tem, ko testo drugič vzhaja, pripravimo orehov nadev. V posodi zmešamo mlete orehe, sladkor, vaniljev sladkor in limonino lupinico. V kozici segrejemo sladko smetano in jo prelijemo čez orehe in premešamo. Nato dodamo jajce, žličko zmehčanega masla in rum ter spet premešamo. Na koncu primešamo beljakov sneg.
mini-orehove-poticke-8Delovno površino rahlo pomokamo, odtrgamo kos testa in ga zvaljamo na poljubno debelino. Če imate radi toliko testa kot je nadeva,  zvaljajte testo majčkeno debelejše, cca. 5 mm. Pri nas imamo radi več nadeva, zato testo zvaljam tanjše. Testo narežemo na cca. 11 cm široke trakove. Trakove premažemo z orehovim nadevom in ga zvijemo običajno kot za potico.

mini-orehove-poticke-9Zvito rolico potice razrežemo na cca. 10  do 11 cm dolge rolice in jih položimo v silikonski pekač za mini potičke. Po vrhu vsako posebej prebodemo z zobotrebcem. Približno 20 minut jih pustimo še vzhajati, nato jih spečemo na 180 stopinj Celzija cca. 20 minut oz. odvisno od pečice. Peči jih damo v neogreto pečice, da med segrevanjem pečice še malo vzhajajo. Takoj po pečenju vzamemo mini orehove potičke iz pekača in če so še ob straneh zelo blede barve, jih zložimo na pekač od pečice tako, da je sedaj prej zgornji del obrnjen navzdol in jih pečemo še cca. 5 minut, da se rahlo zlato obarvajo.mini-orehove-poticke-10Ko se ohladijo, jih po vrhu posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.mini-orehove-poticke-5Prijetno sladkanje!mini-orehove-poticke-1Mmmmm…..mini-orehove-poticke-2

Ocena:
Skupaj: 35 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor