Orehova potica s pudingom
Print Friendly, PDF & Email

Že skoraj greh je, če se na praznični mizi ne znajde potica. Izbor za nadev je sicer širok, vendar kraljica med njimi je orehova potica. Ker smo kulinarično vedno bolj zahtevni, je zelo pomembno, da je potica dobra, kar pomeni, da mora biti testo mehko in puhasto, skorja ne sme odstopati, nadev pa mora biti bogat, okusen in sočen. Vse to najdete v okusni in sočni orehovi potici s pudingom.

orehova potica s pudingom

Orehova potica s pudingom – pripomočki:

 • pekač ali potičnica (uporabila sem potičnico premera 30 cm in še en manjši pekač)

Orehova potica s pudingom – sestavine:

Testo:

 • 700 g namenske moke za potico
 • 350 ml mlačnega mleka
 • 70 g sladkorja
 • 8 g vanilj sladkorja
 • 14 g suhega kvasa (2 vrečici) ali 42 g svežega kvasa (1 kocka)
 • 150 g zmehčanega masla
 • 3 rumenjake
 • naribana limonina lupinica ene limone
 • 1 žlica ruma
 • ščep soli

Orehova nadev:

 • 700 g mletih orehov
 • 2  vrečici pudinga v prahu z okusom lešnika (opcijsko vanilij)
 • 500 ml mleka
 • 50 g masla
 • 200 g sladkorja
 • 8 g vaniljevega sladkorja z rumom
 • 60 ml ruma
 • po potrebi še 3 žlice krušnih ali piškotnih drobtin

Orehova potica s pudingom – postopek:

Najprej se lotimo testa. Suhi kvas za 5 minut namočimo v malo mlačnega mleka. Včasih sem suhi kvas dodala diretk v sestavine, vendar zadnje čase opažam, da se včasih noče stopiti, zato ga iz preventive najprej malo namočim, da se prebudi. V skledi za mešanjem zmešamo najprej vse mokre sestavine za testo, vključno z namočenim kvasom in na koncu primešamo moko. Gnetemo tako dolgo, da se vse sestavine lepo združijo in nastane homogena kepa testa. Od dobro pregnetenega testa je odvisna kvaliteta testa. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati, da volumen podvoji. Priporočam vzhajanje 1 uro.

orehova potica s pudingom

Med tem, ko testo vzhaja, se lotimo orehovega nadeva. Od 500 ml mleka odlijemo nekaj mleka in po navodilu iz vrečke zmešamo 2 vrečki pudinga v prahu z okusom lešnika. Opcijsko se lahko uporabi vaniljev puding, vendar tale lešnikov tako božansko diši, da če je možno, uporabite lešnikovega, čeprav se v pečini potici okus pudinga kasneje izgubi, zaradi vseh ostalih dodanih sestavin. V ostalo mleko dodamo, sladkor, maslo in na nizki temperaturi segrevamo do vrenja, nato kozico odstavimo iz ognja in vanj zakuhamo puding. Kozico vrnemo na ogenj in puding kuhamo še 2 minuti, da se lepo zgosti. Pazimo, da se nam ne prismodi.

orehova potica s pudingom

V mlete orehe primešamo vaniljev sladkor z okusom ruma in rum ter jih primešamo v še vroč kuhan puding. Če se nam zdi, da je nadev premehak, mu dodamo še nekoliko krušnih ali piškotnih drobtin. Nadev ohladimo.

orehova potica s pudingom

Vzhajano testo zvrnemo na pomokano mizo in ga zvaljamo. Debelina testa je odvisna od tega kakšno potico želimo oz. imamo radi. Če imamo raje tanke in več plasti, zvaljamo testo čim tanjše, na cca, 2 do 3 mm. Če imamo raje debelejše plasti, zvaljamo testo na cca. 5 do 7 mm debeline. Če imamo tanko zvaljano testo, moramo tudi nadev tanjše mazati in obratno, če imamo debelejše testo, naj bo tudi nadev debelejši.

Ohlajen nadev enakomerno razporedimo čez zvaljano testo in ga s pomočjo spatule enakomerno premažemo čez celotno testo. Nadev premažemo prav do konca robov, razen čist na koncu pustimo cca. 1 cm nenamazanega testa. Nadev ne sme biti preredek, biti mora ravno prav mazljiv. Če je preredek, dodamo malo krušnih ali piškotnih drobtin.

orehova potica s pudingom

Ko smo nadev enakomerno premazali čez testo, lahko pričnemo z zavijanjem testa. Tega se lotimo ročno, strpno in natančno. Potice nikoli ne zavijamo s pomočjo  prtiča. Zavijamo tesno in od sebe navzven ter vsak zavoj vedno malo zategnemo. Zadnji zavoj ne zategnemo, ker bo zato potica med vzhajanjem in peko tako lažje dihala.

orehova potica s pudingom

Pripravimo pekač v katerem bomo pekli potico. Če bomo pekli v potičnici, izmerimo premer pekača in nato dolžino podvojimo – tako dobimo mero, kje odrezati rolo.  Pekač premažemo z maslom in rahlo posipamo z ostro moko. Zviti roli potice odrežemo konce, te prihranimo in prav tako spečemo v drugem pekaču. Rolo testa odločno in na hitro prenesemo v izbrani pekač.

orehova potica s pudingom

S pomočjo špile potico prešpikamo na gosto in prav do dna. Rola potice bo zato lažje dihala in skorja ne bo odstopala. Samo par luknjic ne bo dovolj in prav tako ne bo vredu, če boste prešpikali potico samo centimer globoko. Potica v pekaču naj ponovno vzhaja 1 uro.

orehova potica s pudingom

Po vzhajanju potice vklopimo pečico na 180 stopinj Celzija. Potico s čopičem premažemo z vodo in jo damo peči v še neogreto pečico. Pečemo približno 75 do 80 minut, kajti čas peke se šteje od trenutka, ko smo potico dali v še neogreto pečico. Če potico raje premažete s stepenim jajcem, pazite, da s premazom ne zaprete luknjic, ker potica ne bo več mogla dihati. Sama najraje premažem z mlačno vodo.

Ko se bo skorjica med peko po vrhu dovolj zlato obarvala, potico prekrijemo z alu folijo ali z lističem peki papirja, tako bomo preprečili, da bi se po vrhu preveč zapekla in peko nadaljujemo.

Pečeno potico vzamemo iz pekača in jo v pekaču pustimo še 15 do 20 minut. Šele nato jo zvrnemo na rešeto za ohlajanje.

Vem, da je težko čakati na prvi kos potice, zato si sedaj lahko privoščite odrezke, konce potic, ki smo jih prav tako spekli v drugem pekaču.

orehova potica s pudingom

Pri potici je najbolj razburljivi tisti del, ko prvič zarežemo vanjo. Namreč čez celotno peko ne bomo vedeli, če je uspela ali ne. To nam bo razkrila šele ob prem zarezu.

orehova potica s pudingom

Naj vam tekne!

Priporočam še ogled za:

 

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor