Puhasto jogurtovo pecivo s sadjem
Ko se nam zalušta nekaj sladkega, pa bi radi pripravili kaj preprostega in na hitro, je jogurtovo pecivo prava izbira. Puhasto jogurtovo pecivo s sadjem je odličen posladek po nedeljskem kosilu ali prigrizek na vrtni zabavi.
Okusno je tako s svežim sadjem, kot konzerviranim, brez težav pa lahko uporabimo tudi zamrznjeno sadje. Prav izbira sadja bo odločila, kakšen bo okus tega peciva. Z jagodičevjem bo bolj kiselkasto in osvežilno, z breskvami slajše, z jabolki bolj domačno, z ananasom pa eksotično. Vsakič lahko dodamo drugo sadje ali celo kombinacijo različnih vrst sadja in tako uživamo vedno v malo drugačnih okusih.
Puhasto jogurtovo pecivo s sadjem – pripomočki:
- lonček za merjenje (2 dl)
- ročni mešalnik
- manjši pekač (cca. 32 x 20 cm)
- pečica
Puhasto jogurtovo pecivo s sadjem – sestavine:
- 1 lonček navadnega jogurta
- 2 jajci
- 1 lonček sladkorja
- 1 lonček belega olja
- 1 pecilni prašek
- 1 vrečka vanilijevega pudinga (lahko nadomestite tudi z gladko belo moko)
- 1 in 1/2 lončka gladke bele moke
- malo ruma
- sadje
- margarina za pomastitev pekača
- drobtine ali moka za pekač
Puhasto jogurtovo pecivo s sadjem – postopek:
Še pred pripravo peciva prižgemo pečico, da se ogreje na 180°C.
V skledi penasto stepemo jajca in sladkor. Dodamo jogurt, olje, pudingov prašek, moko in pecilni prašek. Namesto vanilijevega pudinga lahko dodamo 1/2 skodelice moke in en vanilijev sladkor. Maso mešamo z mešalnikom in tik pred koncem mešanja po želji dodamo kanček ruma.
Pekač, ki naj ne bo prevelik, pomastimo z margarino in pomokamo ali posujemo z drobtinami, da se pecivo ne bo prijelo pekača.
V tako pripravljen pekač vlijemo maso in posujemo s sadjem. Lahko uporabimo sveže, zamrznjeno ali sadje iz kompota. Sama sem uporabila zamrznjene gozdne sadeže, ki sem jih kar zamrznjene posula po masi. Jagodičevje lahko uporabimo celo, večje sadje narežemo na manjše kose, npr. jabolka pa lahko tudi naribamo. Količino sadja prilagodimo svojemu okusu.
Pecivo pečemo 35 – 40 minut pri 180°C.
Če se vam bo pecivo zdelo prekislo zaradi sadja, ga lahko pred postrežbo posujete s sladkorjem v prahu.
Naj vam tekne!