Puhasti salzburški žličniki
Puhasti salzburški žličniki so tradicionalna sladica iz Avstrije. Original recept prihaja iz Salzburga, zato se jim v originalu reče Salzburger Nockerln. V bistvu je to izredno puhasta sladica iz beljakov in rumenjakov z minimalnim dodatkom moke. Sredica je izredno mehka in še mokra, zato daje občutek polnjenih oblakov z vaniljevo kremo.
Puhasti salzburški žličniki – pripomočki:
- električni mešalnik
- posoda za mešanje
- manjši pekač
- žlica
- široka slaščičarska lopatka
Puhasti salzburški žličniki – sestavine:
Za 2 do 3 osebe
Testo:
- 5 beljakov
- ščepec soli
- 3 rumenjaki
- 3 žlice sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 1 žlica moke (20 g)
Premaz pekača:
- 1 žlica masla
In še:
- 1 žlička sladkorja v prahu
- 2 do 3 zvrhane žlice marmelade
Puhasti salzburški žličniki – postopek:
Jajca ubijemo in ločimo rumenjake od beljakov. Beljake stepemo s ščepcem soli in ko postanejo kompaktni, dodamo sladkor in vaniljev sladkor in stepamo dalje.
V beljake dodamo rumenjake in stepamo.
Na koncu primešamo moko. Moko primešamo ročno z lopatico, da ohranimo čim več zraka v beljakih.
S pomočjo široke slaščičarske lopatke zajamemo jajčno maso in jo predenemo v pekač, ki smo ga predhodno premazali z maslom. Potrudimo se, da bo masa stala čim bolj pokonci, da ko jih bomo potrosili s sladkorjem v prahu, bodo dajali podobo zasneženih salzburških hribov.
Pečemo na srednji rešetki v predhodno ogreti pečici na 190 stopinj Celzija cca. 12 do 15 minut. Čeprav pravijo, da se ta sladica naredi z levo roko, bom rekla, da temu ni tako. Namreč, ko sem jih prvič lotila, ni bilo mokre sredice – torej sem pekla kakšno minutko preveč. V drugem poskusu je bilo mokre sredice preveč, skoraj tekoče – torej sem jih premalo pekla. Vsaka minuta šteje in z vajo, bomo puhaste salzburške žličnike res pripravljali z levo roko.
Po vrhu posujemo sladkor v prahu. Zraven postrežemo marmelado. Tako zelo lahki in puhasti so, da jih jem z veliko žlico in kar ne morem se ustaviti.
Prijetno sladkanje!