Puhasti salzburški žličniki
Print Friendly, PDF & Email

Puhasti salzburški žličniki so tradicionalna sladica iz Avstrije. Original recept prihaja iz Salzburga, zato se jim v originalu reče Salzburger Nockerln. V bistvu je to izredno puhasta sladica iz beljakov in rumenjakov z minimalnim dodatkom moke. Sredica je izredno mehka in še mokra, zato daje občutek polnjenih oblakov z vaniljevo kremo.

solnograski-zlicniki-ali-salzburger-nockerln-6

Puhasti salzburški žličniki  – pripomočki:

  • električni mešalnik
  • posoda za mešanje
  • manjši pekač
  • žlica
  • široka slaščičarska lopatka

Puhasti salzburški žličniki  – sestavine:

Za 2 do 3 osebe

Testo:

  • 5 beljakov
  • ščepec soli
  • 3 rumenjaki
  • 3 žlice sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 žlica moke (20 g)

Premaz pekača:

  • 1 žlica masla

In še:

  • 1 žlička sladkorja v prahu
  • 2 do 3 zvrhane žlice marmelade

 Puhasti salzburški žličniki – postopek:

Jajca ubijemo in ločimo rumenjake od beljakov. Beljake stepemo s ščepcem soli in ko postanejo kompaktni, dodamo sladkor in vaniljev sladkor in stepamo dalje.

solnograski-zlicniki-ali-salzburger-nockerln-1
V beljake dodamo rumenjake in stepamo.

solnograski-zlicniki-ali-salzburger-nockerln-2

Na koncu primešamo moko. Moko primešamo ročno z lopatico, da ohranimo čim več zraka v beljakih.

solnograski-zlicniki-ali-salzburger-nockerln-3

S pomočjo široke slaščičarske lopatke zajamemo jajčno maso in jo predenemo v pekač, ki smo ga predhodno premazali z maslom. Potrudimo se, da bo masa stala čim bolj pokonci, da ko jih bomo potrosili s sladkorjem v prahu, bodo dajali podobo zasneženih salzburških hribov.

solnograski-zlicniki-ali-salzburger-nockerln-4

Pečemo na srednji rešetki v predhodno ogreti pečici na 190 stopinj Celzija cca. 12 do 15 minut. Čeprav pravijo, da se ta sladica naredi z levo roko, bom rekla, da temu ni tako. Namreč, ko sem jih prvič lotila, ni bilo mokre sredice – torej sem pekla kakšno minutko preveč. V drugem poskusu je bilo mokre sredice preveč, skoraj tekoče – torej sem jih premalo pekla. Vsaka minuta šteje in z vajo, bomo puhaste salzburške žličnike res pripravljali z levo roko.

solnograski-zlicniki-ali-salzburger-nockerln-5

Po vrhu posujemo sladkor v prahu. Zraven postrežemo marmelado. Tako zelo lahki in puhasti so, da jih jem z veliko žlico in kar ne morem se ustaviti.

Prijetno sladkanje!

solnograski-zlicniki-ali-salzburger-nockerln-8

Ocena:
Skupaj: 49 Povprečno: 4.2]

Dodaj odgovor