Puhasti kifeljčki z marmelado
Print Friendly, PDF & Email

Sploh ne morem opisati, kako zelo so ti puhasti kifeljčki z marmelado dobri. Tako zelo puhasto mehki  in okusni so, da vedno vse prehitro zmanjkajo. Polnite jih lahko s poljubno filo (marmelada, nutela, orehova fila, skuta …), danes sem uporabila jagodno marmelado.

puhasti-kifeljcki-z-marmelado-5

Puhasti kifeljčki z marmelado – pripomočki:

  • tehtnica
  • posoda za mešanje testa
  • električni robot ali električni mikser
  • valjar
  • žlica
  • pekač
  • peki papir

Puhasti kifeljčki z marmelado – sestavine:

Za 30 kifeljčkov oz. odvisno od velikosti

  • 750 g mehke moke
  • 1 in 1/2 vrečke suhega kvasa (ali 3/4 kocke svežega kvasa)
  • 2 žlički soli
  • 1 in 1/2 žlice sladkorja
  • 370 ml mleka
  • 150 ml navadnega jogurta
  • 35 ml olja
  • 150 g zmehčanega masla
  • 2 manjši jajci

Nadev:

  • 250 ml marmelade (okus po izbiri)

In še:

  • žlička masla

Puhasti kifeljčki z marmelado – postopek peke:

V posodo, v kateri bomo mešali testo, presejemo moko. Danes sem uporabila mehko pirino moko, ker se pšenična moka v naši shrambi že bolj težko najde.Vendar puhasti kifeljčki z marmelado po tem receptu, so zelo odlični tudi s pšenično belo moko. Nato dodamo še vse ostale suhe sestavine in jih med seboj temeljito premešamo. Najraje uporabljam suhi kvas, ker ni potrebno delati kvasec. Nato dodamo še vse mokre sestavine. Mleko, jogurt, jajca in maslo naj bodo ogreti ali vsaj sobne temperature. Testo je zelo mehko in se ga ročno zelo težko gnete. Če nimate robota, uporabite električni mešalec s spiralastimi metlicami, ki bo tudi zelo lepo pregnetel testo. Ko se testo več ne prijema posode, je dovolj pregneteno. Kakšno uro ga pustimo vzhajati, da podvoji volumen.

puhasti-kifeljcki-z-marmelado-1

Testo je zelo mehko, vendar tako mastno, da se ne prijema rok. Z njim je zelo lahko rokovati. Testo sem stehtala in nato delala po 55 g težke kupčke in tako dobila 30 kosov. Delovno površino si malo pomokamo in vsak kupček posebej zvaljamo ovalno v dolžino, kot prikazuje slika. Nato na začetku testa položimo kupček marmelade, prekrijemo z robom testa in ob strani stisnemo, da zapremo morebitno uhajanje marmelade. Nato zrolamo testo v kifeljček.

puhasti-kifeljcki-z-marmelado-2

Kifeljčke polagamo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Med njimi pustimo nekaj prostora, ker bodo narasli.  Pekač postavimo na toplo mesto in pustimo, da kifeljčki vzhajajo cca. 40 minut.

puhasti-kifeljcki-z-marmelado-3Puhaste kifeljčke z marmelado pečemo v predhodno ogreti pečici na 190 stopinj Celzija, 22 do 25 minut. Preden jih damo v pečico, jih s čopičem premažemo z vodo. Z vodo jih nato vsaj še enkrat premažemo, nekje po 15-ih minutah pečenja. Ko dobijo lepo zlato barvo, jih vzamemo iz pečice in takoj vsak kifeljček premažemo z maslom.

puhasti-kifeljcki-z-marmelado-4

Tako zelo so zapeljivi, puhasto mehki in nadvse okusni, da vam bo roka kar sama lezla po več.

Naj vam tekne!

puhasti-kifeljcki-z-marmelado-6

 

Ocena:
Skupaj: 31 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor