Puhast korenčkov kolač s čokoladnim prelivom
Print Friendly, PDF & Email

Puhast korenčkov kolač s čokoladnim prelivom je izredno dober, puhast in hitro pripravljen kolač. Čokoladni preliv se zelo lepo reže in se ne lomi. Korenčkovega kolača se brez skrbi lotijo tudi začetniki pri peki, saj je postopek priprave zelo preprost.

puhast-korenckov-kolac-s-cokoladnim-prelivomPuhast korenčkov kolač s čokoladnim prelivom – pripomočki:

  • nož
  • deska za rezanje
  • sekljalnik
  • večja plastična posoda
  • ročna metlica za stepanje
  • model za torto premera 21 cm
  • kuhalnica
  • merilna posoda za tekočine
  • manjša kozica
  • pečica (navadna)

Puhast korenčkov kolač s čokoladnim prelivom – sestavine:

(za tortni model premera 21 cm)

Korenčkov kolač:

  • 240 g gladke moke
  • 250 g sladkorja
  • 1 paket pecilnega praška
  • 300 g korenja
  • 3 jajca (velikost M: 53 – 63 g)
  • 180 ml olja

Čokoladni preliv:

  • 100 ml sladke smetane
  • 130 g temne čokolade
  • 15 g masla

Puhast korenčkov kolač s čokoladnim prelivom – priprava:

Odmerimo in odtehtamo vse sestavine. Moko, sladkor in pecilni prašek damo v večjo plastično posodo in dobro premešamo, da se pecilni prašek enakomerno premeša z moko in sladkorjem. Sama sem ugotovila, da je to najlažje in najhitreje narediti z ročno metlico za stepanje, zato se vedno poslužujem tega načina in ga priporočam tudi vam.

puhast-korenckov-kolac-s-cokoladnim-prelivomKorenje očistimo, olupimo in narežemo na grobe kose. Narezano korenje damo v sekljalnik in dobro zmeljemo.

puhast-korenckov-kolac-s-cokoladnim-prelivomZmletemu korenju dodamo cela jajca in prilijemo olje ter vse skupaj miksamo na visoki hitrosti 1-2 minuti.

puhast-korenckov-kolac-s-cokoladnim-prelivomMaso prelijemo k mešanici moke, sladkorja in pecilnega praška, ki smo si jo pripravili na začetku. Dobro premešamo. Pripravljeno maso vlijemo v namaščen pekač in damo peči na srednjo rešetko v predhodno ogreto pečico (navadna) na 175 °C. Kolač pečemo 40 – 45 minut. Po 40-ih minutah z zobotrebcem preverimo, če je kolač pečen. Če pride zobotrebec ven čist, pomeni, da je kolač pečen. V nasprotnem primeru podaljšamo čas pečenja še za par minut. Ko je korenčkov kolač pečen, ga vzamemo iz pečice in počakamo, da se ohladi kar v tortnem modelu.

puhast-korenckov-kolac-s-cokoladnim-prelivomMedtem ko se korenčkov kolač hladi, pripravimo čokoladni preliv. Čokolado narežemo na drobne kose. Še bolje je, če jo naribamo na ribežnu na velikih luknjah. Čokoladi dodamo maslo. Sladko smetano damo v manjšo posodo in jo segrejemo skoraj do vretja. Segreto sladko smetano prelijemo po čokoladi in maslu ter mešamo, dokler se čokolada in maslo ne stopita.

puhast-korenckov-kolac-s-cokoladnim-prelivomS tako pripravljeno čokolado prelijemo ohlajen korenčkov kolač.  Čokaladni preliv z žlico enakomerno razporedimo po kolaču. Korenčkov kolač postavimo v hladilnik za cca. 1h, da se čokoladni preliv strdi.

puhast-korenckov-kolac-s-cokoladnim-prelivomPuhast korenčkov kolač je zelo okusen tudi brez čokoladnega preliva. Ko je kolač ohlajen, ga lahko le rahlo potrosimo s sladkorjem v prahu in ponudimo.

puhast-korenckov-kolac-s-cokoladnim-prelivomUživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 14 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor