Princeske s hrustljavo sladkorno skorjico
Print Friendly, PDF & Email

Princeske so v bistvu francosko pecivo izpeljanka iz eklerjev. Na mizi običajno poidejo med prvimi. V tem receptu se bodo princeske še malo nadgradile oziroma se bodo oblekle v hrustljavo sladkorno skorjico. Sem najprej hotela, da bi imele podobo jabolka, nato se mi je zazdelo, da so postale hruške… Kakorkoli, to so princeske malo drugače, na zunaj hrustljave, v sredini pa sočne in kremne.

Princeske s hrustljavo sladkorno skorjico – pripomočki:

  • tehtnica
  • električni mešalec
  • lonec
  • 2 skledi
  • dresirna vrečka
  • nastavek za brizganje z okroglim izrezom
  • nastavek za brizganje z zvezdastim izrezom
  • peki papir (2 lista)
  • pekač
  • valjar
  • okrogli model za izrezovanje premera 5 cm

Princeske s hrustljavo sladkorno skorjico – sestavine:

Sestavine zadoščajo za približno 12 velikih princesk

Paljeno testo:

  • 70 ml mleka
  • 60 ml vode
  • 50 g masla
  • ščep soli
  • 80 g gladke moke
  • 3 jajca (če so zelo velika, bo dovolj 2)

Testo za hrustljavo skorjico:

  • 60 g gladke moke
  • 60 g sladkorja
  • 50 g masla
  • 1 kavna žlička zelene jedilne barve

Jabolčna krema:

  • 400 ml vode
  • 250 do 300 g jabolk
  • 5 žlic sladkorja (oziroma po okusu)
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 kavna žlička mletega cimeta

Smetanova krema:

  • 200 ml sladke smetane
  • 500 g maskarpone sira
  • sladkor po okusu
  • 3 žlice karamelnega preliva

Princeske s hrustljavo sladkorno skorjico – postopek:

Najprej se lotimo mase za hrustljavo sladkorno skorjico, ker mora za pol ure v zmzrovalnik. V posodo za mešanje odtehtamo moko in sladkor ter dodamo zeleno jedilno barvo. Z rokami združimo barvo, moko in sladkor, da se barva enakomerno porazdeli. Nato dodamo maslo in sestavine zgnetemo v testo.

Testo položimo med lističa peki papirja ter ga z valjarjem zvaljamo na debelino 2,5 do 3 mm. Zvaljano testo damo na ravno podlago (pladenj, lesena deska…) in ga damo za pol ure v zmrzovalnik.

Namig

Pri hrustljavi sladkorni skorjici se lahko poigrate in prilagodite barvo princeskam. Na primer, če jih boste polnili z malinovo ali jagodno kremo, izberete rdečo barvilo, če boste izbrali borovničevo kremo ali kremo s sivko, se bo podala vijoličasta barva.

Lotimo se kuhanja testa. V posodo nalijemo vodo, mleko, dodamo maslo, ščep soli in segrevamo do vretja. Nato dodamo moko in neprestano mešamo, da dobimo enotno, gladko kepo testa, ki se loči od dna posode. Približno minutko kuham tako in zraven ves čas mešamo, da dobim paljeno testo.

Testo odstavimo in ga pustimo 10 minut počivati, da se nekoliko ohladi. V drugi posodi stepemo jajca in jih z miskerjem postopoma, ne vse naenkrat, primešamo v paljeno testo.

Testo mora biti gladko, svetleče in zelo mehko, tako da nam iz kuhalnice spolzi. Če je pregosto, dodamo še pol stepenega jajca. Testo je nekoliko bolj redko kot pri klasičnih princeskah, ker ko bomo brzigali kupčke, ne želimo, da se nam naredi vrh.

Pripravimo si dresirno vrečko in nastavek za brizganje. Vrečko napolnimo s testom in na pekač, katerega smo obložili s peki papirjem, nabrizgamo malo večje kroge testa.

Sedaj nam je sladkorno testo v zmrzovalniku že zmrznilo in ga lahko uporabimo. Z okroglim modelom premera 5 cm izrezujemo kroge.

Izrezana sladkorne kroge položimo na kupčke paljenega testa in s prsti rahlo pritisnemo navdzol.

Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija, klasične peke, približno 20 minut. Pečene odložimo na rešetko, da se ohladijo.

Med tem se lotimo kuhanja prve kreme. V lonec nalijemo 350 ml vode v kateri skuhamo naribana jabolka. Med kuhanjem dodamo cimet, vaniljev sladkor in sladkor, kuha se naj približno 5 minut. Nekaj sladkorja prihranimo in v 50 ml vode zmešamo vaniljev puding v prahu. Puding zakuhamo v vodo z jabolki. Odstavimo iz ognja, da se nekoliko ohladi.

 Princeskam s sladkorno skorjico previdno odrežemo kapice in jih prihranimo. Luknjice krapcev napolnimo z jabolčno kremo.

Nato naredimo še kremo iz sladke smetane in maskarpone sira. Najprej stepemo sladko smetano, da postane kremasta, nato dodamo maskarpone, sladkor in karamelni preliv. Karamelni preliv da kremi zelo lep okus, vendar če ga nimamo, ga lahko tudi izpustimo.

Dresirno vrečko napolnimo s kremo in jo s pomočjo zvezdastega nastavka nabrizgamo po celotni površini odprtega dela princeske. Na vrh položimo kapice, ki smo jih prej prihranili.

Naj vam tekne!

 

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor