Preproste Sacher kocke
Sacher torta je ena najslavnejših sladic, ki prihaja od naših severnih sosedov. To okusno sladico lahko pripravimo tudi v obliki rezin oziroma kock. Priprava je zelo enostavna, okus pa nas popelje na dunajski dvor. Originalno Sacher torto ponujajo s sladko smetano, te kocke pa so dovolj sočne, da ne potrebujejo dodatkov.
Preproste Sacher kocke – pripomočki:
- velik pekač
- papir za peko
- skleda
- manjša skledica
- električni mešalnik
- kozica in posoda za kuhanje nad soparo
- žlica
- tehtnica
- nož
Preproste Sacher kocke – sestavine:
za biskvit:
- 4 jajca
- 6 žlic sladkorja
- 6 žlic moke
- 100 g masla
- 100 g temne čokolade
- žlica mleka
- 1 vanilin sladkor
- 1/2 pecilnega praška
za premaz:
- žlica kave (kuhane)
- malo ruma
- cca. 3 žlice marelične marmelade
za obliv:
- 100 g temne čokolade
- 2 žlici belega olja
Preproste Sacher kocke – postopek:
Najprej nad soparo razpustimo čokolado, maslo in mleko.
Ko se čokoladna masa počasi ohlaja, pripravimo sestavine za biskvit. V skledi miksamo jajca z obema vrstama sladkorja. Ko je zmes penasto zmešana, dodamo ohlajeno čokoladno maso in še naprej miksamo. Pazimo, da čokolada ni prevroča, saj bodo v nasprotnem primeru jajca zakrknila.
Dodamo še moko in pecilni prašek. Dobro premešamo, nato pa maso za biskvit vlijemo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo približno 15 minut, na 180°C.
Med pečenjem pripravimo premaz za biskvit. V manjši skledici zmešamo žlico kuhane črne kave in malo ruma. Če bodo sladico jedli otroci, lahko kavo in rum zamenjamo s sadnim sirupom.
Pečen biskvit vzamemo iz pečice in ga takoj navlažimo s kavo in rumom. Pustimo, da se ohladi, nato pa biskvit po dolžini prerežemo na pol. Eno polovico obilno premažemo z marelično marmelado. Če je pretrda, jo za nekaj minut postavimo v vročo kopel, da bomo lažje mazali.
Drugo polovico biskvita položimo na prvo in rahlo pritisnemo, da se oba dela spojita. Z marmelado na tanko premažemo še zgornji del.
Nad soparo razpustimo čokolado in olje, ter oblijemo pecivo. Pustimo, da se sladica ohladi, nato pa jo narežemo na kocke.
Naj vam tekne!