Polnjeni medenjaki
Če ob besedi “medenjaki” najprej pomislite na božične praznike, bo tale recept spremenil vaše mišljenje. Sladko-kisli polnjeni medenjaki so osvežilna sladica, prijetna v vseh letnih časih. Z uporabo različnih marmelad, pa je lahko vsakič drugačna in nekaj posebnega. Polnjeni medenjaki lahko počakajo tudi več kot en teden, a dvomim, da jih boste lahko tako dolgo le gledali.
Polnjeni medenjaki – pripomočki:
- kozica
- kuhalnica
- večja skleda
- lonček ali manjša skleda
- tehtnica
- valjar
- pekač
- vilice
- žlica ali čopič
Polnjeni medenjaki – sestavine:
- 200 g medu
- 100 g sladkorja
- ščep soli
- 50 g masla (in še malo za pomastitev pekača ali malo druge maščobe)
- žlica vode
- 1 večje ali 2 manjši jajci
- čajna žlička cimeta
- 500 g bele moke (in še malo za lažje valjanje in pomokanje pekača)
- 1 pecilni prašek
- 375 g marmelade
Za obliv:
- 100 g sladkorja v prahu
- 2 žlici limoninega soka
Polnjeni medenjaki – postopek:
V kozico damo med, sladkor, sol, maslo in vodo ter počasi segrevamo. Ne pozabimo redno mešati.
Ko se vse sestavine razpustijo, maso predevamo v večjo skledo in pustimo, da se povsem ohladi. Ohlajeni masi dodamo jajca, cimet in moko s pecilnim praškom ter dobro pregnetemo. Če se nam zdi, da je testo premehko, lahko dodamo še malo moke.
Testo razdelimo na dva dela, a naj bo en del večji, kot drugi (2/3 in 1/3). Večji del testa razvaljajte na velikost pekača in ga predenite v pomaščen in pomokan pekač. Pri prenosu razvaljanega testa bodite zelo pazljivi, da se le – to ne strga.
Testo premažite z marmelado. Priporočam kakšno bolj kislo in rdeče barve, na primer malinovo.
Razvaljajte še manjši kos testa in ga pazljivo položite na, z marmelado premazan, večji del testa, ki je že v pekaču. Z vilicami večkrat prebodite testo vse do dna. Pecite približno 20 minut pri 200°C.
Med pečenjem zmešajte sladkor v prahu in limonin sok, da dobite gosto maso za obliv.
Z oblivom premažite pecivo takoj, ko ga vzamete iz pečice.
Ohlajeno pecivo narežite na kose poljubne velikosti in oblike.
Naj vam tekne!