Polnjeni medenjaki
Print Friendly, PDF & Email

Če ob besedi “medenjaki” najprej pomislite na božične praznike, bo tale recept spremenil vaše mišljenje. Sladko-kisli polnjeni medenjaki so osvežilna sladica, prijetna v vseh letnih časih. Z uporabo različnih marmelad, pa je lahko vsakič drugačna in nekaj posebnega. Polnjeni medenjaki lahko počakajo tudi več kot en teden, a dvomim, da jih boste lahko tako dolgo le gledali.

Polnjeni medenjaki

Polnjeni medenjaki – pripomočki:

  • kozica
  • kuhalnica
  • večja skleda
  • lonček ali manjša skleda
  • tehtnica
  • valjar
  • pekač
  • vilice
  • žlica ali čopič

Polnjeni medenjaki – sestavine:

  • 200 g medu
  • 100 g sladkorja
  • ščep soli
  • 50 g masla (in še malo za pomastitev pekača ali malo druge maščobe)
  • žlica vode
  • 1 večje ali 2 manjši jajci
  • čajna žlička cimeta
  • 500 g bele moke (in še malo za lažje valjanje in pomokanje pekača)
  • 1 pecilni prašek
  • 375 g marmelade

Za obliv:

  • 100 g sladkorja v prahu
  • 2 žlici limoninega soka

Polnjeni medenjaki – postopek:

V kozico damo med, sladkor, sol, maslo in vodo ter počasi segrevamo. Ne pozabimo redno mešati.

Polnjeni medenjaki

Ko se vse sestavine razpustijo, maso predevamo v večjo skledo in pustimo, da se povsem ohladi. Ohlajeni masi dodamo jajca, cimet in moko s pecilnim praškom ter dobro pregnetemo. Če se nam zdi, da je testo premehko, lahko dodamo še malo moke.

Polnjeni medenjaki

Testo razdelimo na dva dela, a naj bo en del večji, kot drugi (2/3 in 1/3). Večji del testa razvaljajte na velikost pekača in ga predenite v pomaščen in pomokan pekač. Pri prenosu razvaljanega testa bodite zelo pazljivi, da se le – to ne strga.

Polnjeni medenjaki

Testo premažite z marmelado. Priporočam kakšno bolj kislo in rdeče barve, na primer malinovo.

Polnjeni medenjaki

Razvaljajte še manjši kos testa in ga pazljivo položite na, z marmelado premazan, večji del testa, ki je že v pekaču. Z vilicami večkrat prebodite testo vse do dna. Pecite približno 20 minut pri 200°C.

Med pečenjem zmešajte sladkor v prahu in limonin sok, da dobite gosto maso za obliv.

Polnjeni medenjaki

Z oblivom premažite pecivo takoj, ko ga vzamete iz pečice.

Polnjeni medenjaki

Ohlajeno pecivo narežite na kose poljubne velikosti in oblike.

Polnjeni medenjaki

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor