Pita iz hrušk, mandljev in amaretta
Recept z tako dolgim naslovom, kot je pita iz hrušk, mandljev in amaretta, kliče po dosti sestavinah in lahko prestraši. Težko je verjeti, da je to pito preprosto narediti, a je!
Pripomočki za pripravo pite iz hrušk
- multipraktik
- srednje velika skleda
- pekač za pite velikosti 35×11 cm
- kuhalnica
Sestavine za pripravo pite iz hrušk
Za testo
- 125 g masla
- 275 g moke
- 1 žlica sladkorja
- 75 g mletih mandljev
- ščepec soli
- 1 jajce
Za nadev
- 100 g mehkega masla
- 100 g sladkorja
- 100 g mletih mandljev
- 3 žlice moke
- 1 jajce
- malo amaretta
- 2-3 hruške
Postopek za pripravo pite iz hrušk
Krhko testo pripravimo tako, da damo vse sestavine v multipraktik in zmešamo v mehko testo. Kadar nimamo časa, ali volje, lahko kupimo že pripravljeno testo. Testo, ovito v folijo za živila, damo za pol ure v hladilnik. Na pomokani površini ga zvaljamo v obliko našega pekača.
Položimo ga na pekač in odstranimo višek testa. S koščkom ostalega testa si pomagamo, da ne preluknjamo testa. Pekač damo za pol ure v hladilnik, da se testo dobro strdi.
Med tem, ko testo počiva, naredimo »frangipane« oz. nadev. V skledo damo mehko maslo, sladkor, mlete mandlje in moko. Dodamo še jajce in amaretto ter zmešamo. Amaretto je mandljev liker, lahko ga zamenjamo z drugo aromo npr. vaniljev ekstrakt, orehovecm …
Pekač vzamemo iz hladilnika in ga napolnimo z nadevom. Če uporabljamo pravokotni ali kvadratni pekač pazimo, da na kote.
Vzamemo hruške, jih olupimo in prerežemo na pol ter z njimi okrasimo sladico. Kadar ne dobimo svežih hrušk, si pomagamo z vloženimi hruškami. Če pa imamo zelo velike hruške, jih zrežemo na četrtine.
Pečemo 45 minut v predhodno segreti peči na 180⁰C.
Pito vzamemo iz peči in jo okrasimo z malo sladkorja v prahu, lahko jo postrežemo tudi s kepico sladoleda ali piko stepene smetane.
Čudovito!