Pita čokoladne sanje s hruškami
Pita čokoladne sanje s hruškami je hitro narejena in zelo okusna. Ingver in janež ji dajeta poseben okus. Pri nas izgine še preden pride na mizo. 😉
Pripomočki za pripravo pite čokoladne sanje s hruškami
- tehtnica
- mešalnik
- hladilnik
- pečica
- pekač premera 28 cm
- peki papir in riž
Sestavine za pripravo pite čokoladne sanje s hruškami
Za testo:
- 350 g moke
- 120 g masla
- 70 g sladkorja
- 1 celo jajce in 1 rumenjak
- 1 limona
- 1 pomaranča
- ščepec soli
- malo naribanega ingverja (po okusu)
Za nadev:
Postopek za pripravo pite čokoladne sanje s hruškami
Najprej pripravimo hruške. Hruške olupimo in zrežemo na pol, položimo jih v lonec in kuhamo 35 minut v 1,5 litra vode, 5 žlic sladkorja, kolutkom pomaranče in sokom dveh pomaranč ter janež.
Med tem, ko se hruške v sirupu ohlajajo naredimo krhko testo. V mešalnik damo vse sestavine za testo in mešamo dokler se ne vse dobro zmeša in nastane krogla. Seveda če nimamo mešalnika lahko zamesimo testo na roke. V skledo damo najprej mehko maslo, dodamo rumenjak in pol jajca, sledijo še sladkor, lupina pomaranče in limona, ščepec soli in naribani ingver. Mesimo dokler ne dobimo gladke in homogene zmesi. Zavijemo jo v folijo in pustimo počivati v hladilniku vsaj pol ure. Testo razvaljamo, preložimo v pekač spečemo na belo, se pravi, da pečemo obloženo s peki papirjem in obteženo z rižem/lečo/keramičnimi kroglicami, kar imate pri roki.
Pečemo 15 minut v predhodno segreti pečici na 180⁰C. Nato odstranimo našo obtežitev in peki papir ter pečemo še 5 minut, da tudi dno porjavi. Ko je pečeno, vzamemo iz pečice, da se ohladi in se lotimo nadeva.
Za nadev najprej segrejemo na »bagno maria« smetano, semena polovice vaniljevega stroka, malo naribane pomarančne lupine in sesekljano čokolado.
Kremo prelijemo na ohlajeno krhko testo.
Sladico dokončamo s hruškami, ki jih narežemo na enakomerno debele rezine in razporedimo po želji.
Za dekoracijo lahko posujemo tudi z malo kakava.
Pita je končana, pazite, da je sami cele ne pojeste. 😉