Piškoti z brusnicami in koščki čokolade
Piškoti z brusnicami in koščki čokolade bodo s svojim hrustljavim sadno-čokoladnim karakterjem zapeljali tudi najbolj zahtevne. Kardamom je njihov skriti adut. Ostale bodo le drobtinice in sladki spomini.
Piškoti z brusnicami in koščki čokolade – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- večja plastična skleda
- deska za rezanje
- nož
- ribežen
- ožemalnik za citruse
- ročni mikser
- jedilna žlica
- čajna žlička
- peki papir
- pekač in pečica
Piškoti z brusnicami in koščki čokolade – sestavine:
(za cca 30 piškotov)
- 80 g temne čokolade (npr. Lindtova 90%)
- 80 g suhih brusnic
- 150 g kokosove masti
- 200 g sladkorja (drobni kristalčki, lahko tudi v prahu)
- 1/2 čajne žličke soli
- 1 celo jajce (kat. M; 53-63 g)
- 250 g bele moke
- 1 čajna žlička mletega kardamoma
- lupinica 1 bio pomaranče
- 3 jedilne žlice pomarančnega soka
Piškoti z brusnicami in koščki čokolade – priprava:
Pripravimo si vse sestavine. Čokolado in brusnice z nožem nasekljamo na drobne koščke. Pomarančo operemo pod vročo vodo, naribamo lupinico, nato jo razpolovimo in iztisnemo sok. Kokosovo mast stopimo.
V večjo plastično posodo damo sladkor in stopljeno kokosovo mast. Z metlicami za stepanje mešamo 5 minut na najvišji hitrosti. Dodamo celo jajce in na hitro premešamo. Dodamo pomarančno lupinico, sok in žličko kardamoma. Na hitro premešamo na najnižji hitrosti. Nato postopoma vmešamo moko. Mešamo z ročnim mešalnikom na najnižji hitrosti. Na koncu metlice za stepanje zamenjamo z metlicami za gnetenje. Dodamo koščke čokolade in brusnice. Vse skupaj previdno pregnetemo.
Pečico segrejemo na 180 °C. S čajno žličko zajemamo za oreh veliko količino mase in polagamo na pekač, ki smo ga predhodno obložili s papirjem za peko. Posamezne kupčke nalagamo približno 4 cm narazen, saj se bodo med peko razlezli po pekaču.
Piškote damo peči v predhodno ogreto pečico na drugo režo od spodaj navzgor. Pečemo jih 10-12 minut. Ko se robovi piškotov obarvajo rjavo, jih vzamemo iz pečice in damo hladiti na rešetke.
Popolnoma ohlajene hranimo v tesno zaprti posodi do 4 tedne.
Uživajte v okusih!