Piškoti iz testomata
Ko postanemo vešči z rokovanjem s testomatom, bomo skoraj vedno imeli na zalogi kakšno škatlo piškotov. V bistvu je izdelava otročje lahka, izognemo se valjanju in izrezovanju, piškoti iz testomata pa imajo zelo dolgo obstojnost.
Piškoti iz testomata – pripomočki:
- testomat
- posoda za gnetenje testa
- tehtnica
- kozica za pogrevanje marmelade
- žlica
- pekač
- kozica za segrevanje marmelade
Piškoti iz testomata – sestavine:
Testo:
- 700 g gladke moke
- 230 g sladkorja v prahu
- 250 g masla
- 2 vanilij sladkorja
- 3 jajca (malo večja)
- nastrgana limonina lupinica
- ščepec soli
Marmelada za polnilo piškotov
Sladkor v prahu za posip piškotov
Piškoti iz testomata – postopek:
Pripravimo si testomat in izberemo modelčke, katere bomo uporabili pri oblikovanju piškotov.
Iz sestavin za testo ugnetemo testo in z njim napolnimo testomat. S testomatom brizgamo piškote na pekač iz pečice. Pekača ne mastimo in ne oblagamo s peki papirjem. Če nam kakšen brizg piškota ne uspe, ga enostavno odstranimo in testo uporabimo pri naslednji polnitvi testomata. Piškote pečemo na 180 stopinj Celzija 8 do 10 minut oz. odvisno od pečice. Takoj po peki, piškote previdno odstranimo iz pekača.
V kozici segrejemo marmelado in s pomočjo žlice jo nanesemo na piškote. Zaradi bolj pisanega videza, lahko uporabimo dve barvi marmelade.
Če želimo, piškote po vrhu posujemo s sladkorjem v prahu (ni obvezno).