Pirini piškoti iz ječmenove kave
Ste že kdaj poskusili kavne piškote? Najbrž ste, a piškoti po spodnjem receptu niso čisto običajni piškoti s kavo, saj so narejeni iz ječmenove kave, ki je žitna kava in ne vsebuje kofeina. Piškoti so hrustljavo mehki in imajo pristen okus po kavi in so tako piškoti za vse ”kavoljubce”. Poleg tega je njihova priprava hitra in enostavna, tudi sestavin ne potrebujete veliko. Ker ne vsebujejo mlečnih izdelkov in jajc so primerni tudi za vse alergike in tiste, ki se prehranjujejo vegansko.
Ker je ječmenova kava žitna kava, jih lahko ponudite tudi otrokom (seveda, če jim ustreza okus kave), moj 4 letnik jih je kar hitro zmazal. 🙂 Piškoti bodo teknili tudi poleg skodelice ječmenove kave, če je nimate že v piškotih dovolj. 🙂
Pripomočki za pirine piškote iz ječmenove kave
- posoda za gretje vode
- skodelica za kavo volumna 1 dl
- žlička in žlica
- tehtnica
- merila žlička
- posoda za mešanje
- peki papir z pekačem
- pečica
Sestavine za pirine piškote iz ječmenove kave
- 130 g pirine moke
- 1 čajna žlička vinskega kamna
- 4 – 5 zvrhanih čajnih žličk ječmenove kave (cca. 10 g)
- 100 ml vroče vode
- ščepec soli
- 10 g kokosovega olja (to je cca. 1 zvrhana žlička)
- sladilo po izbiri in okusu (jaz sem dala 2 žlici riževega sirupa)
Kako naredim pirine piškote iz ječmenove kave
V posodi najprej stehtam moko ter ji dodam vinski kamen, sol, sladilo ter kokosovo olje. Premešam.
V skodelico za kavo dam ječmenovo kavo, ki jo prelijem z vročo vodo, ki sem jo prej pogrela in zavrela na štedilniku. Dobro zmešam, tako, da v kavi ni grudic.
Ječmenovo kavo prelijem čez ostale sestavine v posodi (tako se bo tudi kokosovo olje stopilo) ter vse skupaj dobro zmešam z žlico.
Priklopim pečico in temperaturo nastavim na 160 °C (ventilacijska pečica), nato se lotim oblikovanja piškotov. Z rokami iz mase oblikujem majhne kroglice v velikosti oreha. Polagam jih na peki papir, ki je na pekaču (ali kot v mojem primeru kar na rešetki pečice) katerega položim v ogreto pečico. Piškoti naj se pečejo 15 minut. Ko so piškoti pečeni, jih pustim še par minut v ugasnjeni pečici, nato pa jih skupaj s pekačem vzamem iz nje in počakam, da se ohladijo.
Piškoti, mehki od znotraj in hrustljavi od zunaj so pripravljeni, da zagrizete vanje in se predate okusu po ječmenovi kavi.
Piškote hranimo v posodi primerni za shranjevanje piškotov.
Če imate, tako kot jaz, radi ječmenovo kavo, poskusite tudi: