Pekani ploščice
Pekani ploščice bodo razveselile vsakega ljubitelja oreščkov. Zelo primerna sladica oziroma prigrizek za jesenske dni. Bogatejšega in močnejšega okusa, ampak, a ni zima primeren čas za kakšen sladkorček več?
Pripomočki za pripravo Pekani ploščic
- pekač 54 cm x 35 cm (približno, lahko se prilagodi)
Sestavine za pripravo Pekani ploščic
za testo
- 250 g moke
- 135 g sladkorja v prahu
- 170 g zmehčanega masla
- ščep soli
za preliv
- 170 g medu
- 110 g rjavega sladkorja
- 150 g masla
- 3 žlice sladke smetane
- 300 g peklanov
Postopek priprave Pekani ploščic
Odmerimo sestavine za testo in vse skupaj dobro premešamo. Testo je bolj “suho”. Pripravimo si pekač, ga malenkost namastimo in vanj položimo testo. Maso lepo poravnamo. Pečico predhodno segrejemo na 175 stopinj Celzija in pečemo 20 minut.
Medtem si pripravimo polivko. V ponev damo med, sladkor, maslo in smetano. Na zmernem ognju raztopimo. Nato dodamo še narezane pekane. Pekač vzamemo iz pečice in polijemo čez napol pečeno testo. Pečemo nadaljnjih 25-30 minut. Med peko preverimo, da se ne zapeče preveč.
Ko so Pekani ploščice pečene, jih popolnoma ohladimo, šele nato jih narežemo. Oblike so lahko poljubne. Jaz sem izbrala kvadratke. Naj tekne!