Pecivo jagodni HIT
Pecivo jagodni HIT je mešanica sočnih jagod s krhkim testom, ki bo prepričalo vsakogar, ki obožuje jagode ali druge gozdne sadeže. Primerno je za trenutke, ko pričakujete obiske in potrebujete pecivo “na hitro” ali pa kar tako po kosilu, saj ne zahteva posebnih spretnih veščin. Vse skupaj se peče v enem pekaču – končni rezultat je pa za prste obliznit. 🙂
Pecivo jagodni HIT – sestavine:
Za testo :
- 70 g masla sobne temperature
- 2 jajci
- 140 g sladkorja
- ščep soli
- žlička vanilijevega ekstrata ali vanilin sladkor
- 180 g gladke moke
- 400 g jagod iz kompota (ali kakšnih drugih gozdnih sadežev)
Za preliv:
- zvrhana žlica sladkorja v prahu
- 2 žlički mleka
Pecivo jagodni HIT – sestavine:
Pečico prižgemo na 180°C – pečenje “spodaj – zgoraj”. V posodi najprej z ročnim mešalcem zmešamo maslo s sladkorjem, ščepom soli in vanilijevim ekstratom. Ko se maslo in sladkor povežeta, dodamo v maso jajci, vendar postopoma (eno po eno).
Dodamo še moko ter vse skupaj ponovno zmešamo z mešalcem. Dobili bomo nekoliko težje mazljivo maso – in tako je pravilno.
Pekač dimenzije cca 20 x 30 cm premažemo z maslom in malenkost pomokamo, da se pecivo jagodni hit ne bi prilepilo na dno.
Nato z lopatko previdno po pekaču razmažemo 3/4 mase. Poskusite čim bolj enakomerno razmazati maso, saj je malenkost težje mazljiva. Razmažite na debelino cca 0,5 cm.
V kolikor imate jagode v kompotu cele, jih s prsti razdrobite na manjše koščke ter razporedite po pekaču – dodajte še malenkost jagodnega kompota, vendar le toliko, da pokrije testo.
Na koncu z žlico zajemajte preostanek mase ter jo porazdelite po vrhu jagod.
Pecivo jagodni hit položimo v pečico in pečemo 35 – 40 min. Zgornja masa se mora lepo rjavo zapeči kot kaže slika spodaj. Nato pripravimo še preliv – v lončku zmešamo sladkor v prahu z mlekom ter kar z žličko pokapamo čez celotno pecivo.
Pecivo pustimo, da se malenkost ohladi in ga narežemo na 8 večjih kosov. Hitro pripravljeno pecivo jagodni hit je pravi posladek za po kosilu, zato ne oklevajte in ga hitro pripravite. Prijetno sladkanje!