Panakota z jagodami
Panakota z jagodami je odlična sladica, primerna za vse priložnosti. Tako za hitro sladico, kot za sladico na raznih obletnicah, če se malo bolj potrudimo pri okrasitvi.
Njena priprava je hitra in enostavna – potrebujemo samo štiri sestavine ter sadje (v našem primeru jagode) za preliv. Kar pa je najhuje za neučakane, pa je čakanje, da se panakota strdi.
Pripomočki za panakoto z jagodami:
- palični mešalnik
- 4 kozarci ali posodice
Sestavine za panakoto z jagodami:
Za 4 osebe:
- 500 ml sladke smetane
- 6 lističev želatine ali 10 g želatine v prahu
- 1/2 stroka vanilije
- 2 žlici sladkorja
Preliv:
- 250 g jagod
- 1 vanilin sladkor
- 1/4 limone (sok)
Postopek za panakoto z jagodami:
Sladko smetano vlijemo v kozico, kjer jo bomo segrevali. Dodamo vanilijo, sladkor in vse dobro premešamo.
Če pri roki nimamo vanilin stroka, si lahko pomagamo tako, da uporabimo kar vanilin sladkor (dva paketka). Vendar v tem primeru nato izpustimo navaden sladkor – ga ne dodajamo več.
Medtem, ko se smetana s sladkorjem in vanilijo segreva, pripravimo želatino po navodilih iz vrečke. Lahko uporabimo želatino v prahu ali lističe želatine, ki jih namočimo v vodi. Pri želatini vedno upoštevajmo navodila, ki so napisana na vrečki.
Jaz sem tokrat uporabila želatino v prahu.
Ko smetana zavre, jo odstavino iz kuhalne površine, premešamo in pustimo par minut, da se malo ohladi. Nato v njo vmešamo želatino in zopet dobro premešamo.
Pripravimo si posodice, kozarce.
Posodice, kozarce, lahko imamo postavljene normalno, ali pa jim naredino neko oporo (jaz jo naredim kar iz kakšnega malo tršega kartona), da so postavljeni poševno. Sedaj vanje previdno nalijemo panakoto.
Postavino jih na hladno za par ur, da se panakota povsem strdi.
Iz jagod naredimo preliv tako, da jagode očistimo, na hitro splaknemo pod vodo, narežemo ter prekuhamo z vanilin sladkorjem in malo limoninega soka za svežino.
Ko so se jagode pokuhale (traja par minut) s paličnim mešalnikom zblendamo jagode v preliv, ki ga ohladimo na sobno temperaturo.
Nato ga prelijemo v kozarce s panakoto.
Vse skupaj postavimo še vsaj za pol ure v hladilnik, da se tudi preliv ohladi, okrasimo s kakšno jagodo ter postrežemo. Panakota z jagodami se prileže ob vsaki priložnosti.
Prijetno sladkanje! 😊