Panakota z gozdnimi sadeži
Print Friendly, PDF & Email

Kozarček panakote združuje čudovit okus ter aromo sadja in smetane. Že sam pogled na to sladico nam prebudi željo po okušanju. Ko pa jo poskusimo, ugotovimo, da je zelo dobra in “počistimo” kozarček do dna. Zelo primerna je za desert ob silvesterski večerji.

Panakota z gozdnimi sadeži

Panakota z gozdnimi sadeži – pripomočki

  • kozarci – posodice za serviranje (6)
  • kozica
  • lonček
  • velika (jušna) žlica

Panakota z gozdnimi sadeži – sestavine

Za sadno kremo

  • 450 g gozdnih sadežev
  • 5 g želatine (pol zavojčka oz. pribl. 1,5 majhne čajne žličke)
  • 3 žlice sladkorja
  • 2 žlici višnjevega likerja (0z. sadnega)

Za smetanovo kremo

  • o,5 l sladke smetane
  • 3 žlice sladkorja
  • vanilijev strok
  • 5 g želatine (pol zavojčka oz. pribl. 1,5 majhne čajne žličke)

Panakota z gozdnimi sadeži – postopek

Gozdne sadeže stresemo v kozico in jih na zmernem ognju segrevamo, posujemo s sladkorjem in pustimo, da kratek čas vrejo (1 minuto).

Panakota z gozdnimi sadežiPanakota z gozdnimi sadeži

 

 

 

 

 

Med tem časom pripravimo želatino po navodilu za pripravo in jo vmešamo v rahlo ohlajene gozdne sadeže ter na koncu dodamo liker. Od tako pripravljeno sadne kreme odvzamemo devet velikih žlic le-te, da jo bomo kasneje uporabili še za okrasitev sladice. Odvzeto sadno kremo pustimo na toplem, da se ne strdi, ostalo pa porazdelimo v kozarčke oz. posodice in postavimo na hladno, da se popolnoma ohladi in strdi.

Panakota z gozdnimi sadeži

Za smetanovo kremo, v kozico vlijemo smetano, dodamo sladkor in sredico vanilijevega stroka ter  segrevamo toliko časa, da smetana postane vroča (ne sme zavreti). Za boljšo aromo lahko v smetano damo še vanilijev strok (iz katerega smo postrgali sredico) in ga pred uporabo kreme odstranimo.

Panakota z gozdnimi sadeži

Želatino zopet pripravimo po navodilih za uporabo le te in jo vmešamo v rahlo ohlajeno smetano.

Panakota z gozdnimi sadeži

Smetano z mešanjem še nekaj časa ohlajamo in ko postane malo vroča oz. skoraj mlačna, jo počasi in previdno vlijemo na sadno kremo v kozarčkih. Zopet postavimo na hladno, da se strdi.

Panakota z gozdnimi sadeži

Ko je krema popolnoma ohlajena, v vsak kozarček dodamo še žlico sadne kreme, katero smo hranili na toplem, da se ni strdila. Po želji lahko okrasimo še s čokoladnimi ostružki oz. uporabimo dodatke po svojem okusu in izboru. Kozarčke postavimo na hladno vsaj za dve uri.

Panakota z gozdnimi sadeži

Prijetno in slastno sladkanje!

 

 

 

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.4]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor