Panakota z borovničevim prelivom
Panakota z borovničevim prelivom je hitro pripravljena sladica, ki navduši naše jedce tudi na kakšni bolj slavnostni večerji, prav tako pa jo lahko postrežemo ob vsaki drugi priložnosti. Preliv zanjo lahko izbiramo med več vrst sadjem, ki ga pokuhamo zgolj na hitro z malo sladkorja in če želimo, z malo ruma. Tokrat smo izbrali preliv iz borovnic.
Pripomočki za panakoto z borovničevim prelivom:
- 4 silikonske posodice ali 4 kozarčki
Sestavine za panakoto z borovničevim prelivom:
Za 4 osebe:
- 400 ml sladke smetane
- 40 g sladkorja
- 1/2 žličke mlete vanilije ali 1 vanilin strok
- 1 želatina FIX ali 3 listi želatine
Preliv:
- 150 g borovnic
- 1/2 limete ali 1/4 limone
- 50 g sladkorja
- 1 žlica ruma
Postopek za panakoto z borovničevim prelivom:
Na sobno temperaturo si pripravimo vse sestavine in natehtamo sladkor.
Smetano nalijemo v posodo v kateri bomo panakoto kuhali, dodamo sladkor ter vanilijo. Uporabimo lahko mleto vanilijo ali vanilin strok, katerega odpremo s konico noža in postrgamo notranjost. V tem primeru damo v smetano kuhati tudi vanilin strok, ki ga po kuhanju zavržemo.
Smetano s sladkorjem in vanilijo zavremo ter pri nizki temperaturi in stalnem mešanju kuhamo 5 minut.
Po tem času panakoto odstavimo iz gretja in pustimo par minut, da se malo ohladi. Sedaj vmešamo želatino. Jaz uporabljam želatino FIX, ki jo samo dobro vmešam, lahko pa uporabite želatino v lističih, katero prej namočite in nato mehke lističe vmešate v toplo panakoto.
Zmes, ki mora biti brez grudic, nalijemo v razne posodice (jaz sem uporabila silikonske modelčke), kozarčke, itd. Ter vsaj za 2 uri postavimo na hladno v hladilnik. Med tem pripravimo borovničev preliv iz borovnic, sladkorja ter limetinega ali limoninega soka.
Vse skupaj pokuhamo in čisto rahlo zmečkamo s paličnim mešalnikom. Vsaj pri nas imamo radi, da so se vidni koščki sadja.
Ko je panakota dobro ohlajena, jo zvrnemo na krožnik ter prelijemo z ohlajenim borovničevim prelivom.
Prav tako lahko borovničev preliv še dodatno ponudimo zraven panakote. Saj le ta doda tisto “piko na i” celotni sladici.
Prijetno sladkanje 🙂