Originalna Sacher torta
Print Friendly, PDF & Email

Dan pred tem, ko bi bilo potrebno za Metternichove  goste pripraviti superiorno sladico, je njegov glavni kuhar zbolel. Vskočil je 16 letni Franz Sacher, ki je brezhibno opravil nalogo. Brez da bi ga utesnjevale dolgoletne kuharske izkušnje in z veliko mere domišljije je ustvaril legendo: prvo originalno Sacher torto.

Med hotelom Sacher in slaščičarno Demel so se bojevale sodne bitke v zvezi z lastništvom recepture in uporabo imena originalna Sacher torta, ki jo je izgubila slaščičarna Demel. Zdaj se razlikujejo že na zunaj: Sacherjeva torta ima biskvit prerezan in vmesno plast premazano z marmelado, Demlova ima marmelado namazano po vrhu, moja je najbolj razkošna in ima marmelado v sredini in po vrhu. Vse tri torte imajo čokoladno glazuro, Sacherjeva je okrašena z okroglimi čokoladnimi pečati, Demlova s trikotnimi in moja s čokoladnimi bonboni.

Originalna Sacher torta?

Kaj potrebujemo za pripravo originalne Sacher torte:

  • dve posodi za mešanje testa
  • ročni mešalnik
  • model za torto
  • štedilnik

Sestavine za originalno Sacher torto:

Za testo:

  • 180 g masla
  • 180 g čokolade (najmanj 70% kakava)
  • 180 g moke
  • 9 jajc (ločimo rumenjake od beljakov)
  • 160 g sladkorja v prahu
  • vaniljev sladkor

Za premaz znotraj in zunaj:

  • vroča marelična marmelada

Za glazuro:

  • 20 g masla
  • 60 g čokolade (najmanj 70% kakava)
  • 80 g kristalnega sladkorja
  • 40 ml zelo močne turške kave

Kako pripravimo originalno Sacher torto:

Pečico segrejemo na 165°C. Beljake in pol sladkorja v prahu stepemo v trd sneg.
Zmehčano maslo z drugo polovico sladkorja in vaniljevega sladkorjem penasto stepemo in postopoma dodajamo rumenjake. Stepamo tako dolgo, da dobimo naraslo svetlo rumeno maso.

Originalna Sacher torta?

Nad parno kopeljo raztopimo čokolado. Stopljeno čokolado vmešamo v zmes.

Originalna Sacher torta?

Z lopatko narahlo vmešamo sneg in presejano moko. Obod tortnega modela namažemo z maslom in poprašimo z moko. Na dno tortnega modela položimo po meri odrezan peki papir in model sestavimo.

Originalna Sacher torta?

Vanj vlijemo maso, postavimo v segreto pečico in pečemo 50 minut. Torto ohladimo v modelu.Ohlajeno torto zvrnemo iz modela in jo vzdolžno prerežemo.

Originalna Sacher torta?

Namažemo jo z vročo marelično marmelado. Sestavimo in celotno zunanjo površino premažemo z marmelado. Pustimo jo stati najmanj 5 ur. Tortno glazuro naredimo tako, da najprej nad parno kopeljo raztopimo maslo in čokolado.

Originalna Sacher torta?

Dodamo precejeno črno kavo, sladkor in vaniljev sladkor in vse skupaj stepemo z ročnim mešalnikom. Glazuro razmažemo po celotni površini in obodu. Pustimo jo da stoji več ur.

Originalna Sacher torta?

Torto razrežemo in obvezno serviramo s stepeno sladko smetano in kozarcem hladne vode. Če pa zraven še srkate kavo s spenjenim mlekom, je to to. 🙂

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor