Orehovi piškoti s celimi orehi
Spomin na otroštvo, ko so naše mame in babice pekle orehove piškote, na katere so položile celo polovico jedrca oreha. Omamno dišeči in božansko dobri bodo navdušili naše goste vseh starosti.
Pripomočki za orehove piškote s celimi orehi:
- papir za peko
- pečica
Sestavine za orehove piškote s celimi orehi:
Za 55 do 60 piškotov:
- 430 g gladke moke
- 90 g mletih orehov
- 160 g sladkorja
- 160 g masla
- 1/2 žličke limonine lupinice
- 2 jajci
- 1 žlica medu
- 1/2 žličke cimeta
Postopek za orehove piškote s celimi orehi:
Vse sestavine si pripravimo na sobno temperaturo. Predvsem maslo damo iz hladilnika vsaj 30 minut pred izdelavo piškotov, da se zmehča.
Dve celi jajci in sladkor penasto umešamo. To traja 4 do 5 minut, da res dobimo penasto kremo. Nato dodamo mlete orehe, cimet, limonino lupinico, maslo in med. Vse dobro premešamo.
Sedaj po žlicah dodajamo moko in gnetemo. Jaz sem vzela pirino gladko moko, prav tako pa je odlična klasična pšenična gladka moka. Vse skupaj zgnetemo v kompaktno testo in ga pustimo 1 uro počivati v hladilniku.
Pekač prekrijemo s papirjem za peko. Nanj polagamo kroglice testa, težke približno 16 g (zvrhana žlička testa). Na vrh vsake (rahlo z dlanjo sploščene) kroglice položimo polovico orehovega jedrca in ga rahlo pritisnemo navzdol. Orehovo jedrce naj bo približno 1 mm v testu.
V naprej ogreti klasični pečici pečemo orehove piškote 14 do 16 minut na 190 °C.
Orehovi piškoti s celimi orehi počakajo zelo dolgo v zaprti posodi za piškote. Postrežemo jih najraje k čaju, kavi ali kakavu, saj jih obožujejo tudi otroci.
Dober tek 😊