Orehovi kifeljčki
Orehovi kifeljčki so tisti piškoti, po katerih nam zaigra srce. Krhke teksture in omamnega okusa po slastnih orehih. Priprava je zelo enostavna, poskusite! 🙂
Orehovi kifeljčki – pripomočki:
- kuhinska pečica
- pekač
- papir za peko
- skleda
- kuhinjska tehtnica
- nož
- globok krožnik
Orehovi kifeljčki – sestavine:
- 240 g moke
- 200 g masla
- 70 g sladkorja v prahu
- 190 – 200 g mletih orehov
Sladkor v prahu za posip, cca 100 g.
Orehovi kifeljčki – postopek:
V skledo narežemo maslo, pustimo ga 10 minut na sobni temperaturi, da se nekoliko omehča. Dodamo mu moko, orehe in sladkor v prahu.
Vse skupaj zamesimo v gladko testo, ki ga stisnemo v kepo.
Testo vrnemo v skledo in ga postavimo v hladilnik za eno uro. Po eni uri, ga vzamemo iz hladilnika, nekoliko ga pregnetemo, da postane spet malenkost mehkejše. Pečico prižgemo, ter jo nastavimo na 180 °C. Na delovni površini oz. pultu, testo zvaljamo v dober cm debelo “klobaso”. Ne valjamo celega testa na enkrat, ampak ga prej razdelimo na več manjših kosov, ker bo tako lažje. Iz klobase režemo 8 do 9 cm dolge koščke, ki jih zavijemo v kifeljčke, ali skoraj kot podkvice. Robove lahko malenkost potlačimo, da postanejo nekoliko bolj okroglasti.
Kifeljčke polagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko.
Pekač potisnemo v pečico in jih pečemo 10 – 12 minut, pri 180 °C. Ko so pečeni, pekač vzamemo iz pečice, ter jih cca. 5 – 8 minut pustimo na pekaču, da se malo ohladijo. Takoj, ko so kifeljčki pečeni, so zelo krhki, med hlajenjem postanejo trši. Med tem ko čakamo, da se kifeljčki ohladijo, pripravimo sladkor v prahu, tako da, ga stresemo v globok krožnik. Še tople kifeljčke, nato pomakamo v sladkor z obeh strani.
In tako so naši orehovi kifeljčki pripravljeni!
Nom nom in dober tek! 😉
-Balubah