Odlično Konjiško pecivo
Že v mislih se zdi kombinacija pečenih jabolk, biskvita, karameliziranega sladkorja in sladke smetane zelo okusna. Ko pa vse skupaj pripravite in sestavite, se v to prepričate tudi na jeziku. In ne samo zelo okusno, Konjiško pecivo je odlično. Vsaj za nas, Konjičane 🙂
Kaj potrebujemo za odlično Konjiško pecivo:
- dve plastični posodi za mešanje
- nož
- lopatka za testo
- pekač v velikosti 20×32 ali 22×36
- električni mešalnik
- pečico
Sestavine za odlično Konjiško pecivo:
- 6 srednje velikih jabolk
- 6 jajc
- 6 žlic rjavega sladkorja
- 6 žlic moke
- maslo in rjavi sladkor za pekač
- sladka smetana za serviranje
Postopek priprave odličnega Konjiškega peciva:
Pečico prižgemo na 180° . Jabolka olupimo in izrežemo pečke. Pekač v velikosti 20×32 (če imate večjega 22×36 pri receptu količino 6 spremenite v 8 pri vseh postavkah) dobro namažemo z maslom in na debelo posipljemo z rjavim sladkorjem.
Olupljena jabolka enakomerno naložimo v pekač v tri vrste po dve jabolki (pri večjem pekaču 4×2). Pekač potisnemo v pečico.
Medtem, ko pečemo jabolka, pripravimo biskvit. Najprej ločimo beljake od rumenjakov. Tri žlice sladkorja dodamo v beljake in tri žlice k rumenjakom. Iz beljakov stepemo sneg, nato rumenjake s sladkorjem stepamo tako dolgo, da zmes naraste, postane penasta in bledo rumena. Nato odložimo mešalnik in vzamemo lopatko.
Rumeno zmes s pomočjo lopatke prenesemo k snegu in narahlo premešamo. Postopoma med mešanjem z lopatko preko sita ( ali cedila) po žlicah dodajamo moko. Dobimo rahel, penast biskvit. Pekač vzamemo iz pečice in biskvit polijemo po pečenih jabolkih. Potrudimo se , da ga nekaj steče v luknje, kjer smo izdolbli pečke. Pečemo še 25 minut, vzamemo iz pečice, zvrnemo iz pekača in ohladimo.
Ohlajeno pecivo razrežemo na 6 kosov, tako da ima vsak kos celo jabolko. Serviramo z veliko stepene sladke smetane.
Odličen tek 🙂