Odličen cheesecake, ki vedno uspe
Cheesecake ali sirova torta je sladica, ki se ji lahko le redko kdo upre. Poskusila sem že več receptov, a ta me je najbolj navdušil. Je zelo preprost, hiter in kar je najbolje: vedno uspe! Poskusite ga in se prepričajte, kakšen je odličen cheesecake, ki bo razveselil tako goste kot domače.
Pripomočki za cheesecake:
- model za torto s premerom 26 cm
- tri posode
- kozica
- pult za gnetenje ali kuhinjski robot za pripravo testa
- pečica
- klasična pečica
- električni mešalnik
- metlica za stepanje
- vilica
- valjar
- pripomoček za okraševanje tort (dresirna vrečka ipd.)
Sestavine za cheesecake:
Za testo:
- 200 g gladke pšenične moke
- 100 g sladkorja
- 90 g masla
- 1 jajce
- ščepec pecilnega praška
Za kremo:
- 500 g skute
- 150 g sladkorja
- 1 jajce
- 2 rumenjaka
- 1 vrečka vrečke vanilijevega pudinga
- 1 vrečka želatine v prahu (10 g)
- 1 vanilin sladkor
- 500 ml mleka
- malo nastrgane limonine lupine
- 1 dl olja
Za dekoracijo:
- 2 beljaka
- 40 g sladkorja v prahu
- malo nastrgane čokolade
- okrasne kroglice ipd.
Postopek izdelave cheesecakea:
Maslo stopimo. V posodo združimo vse sestavine za testo in mešamo. Če imate kuhinjski aparat, si pomagate z njim, sicer gnetete ročno na pultu. Iz testa oblikujemo kroglo.
Testo razvaljamo. Vstavimo ga na dno pekača. Večkrat ga prebodemo z vilico.
V drugi posodi stepemo jajce in rumenjaka s sladkorjem (beljaka ločimo v posebno posodo in uporabimo za končno dekoracijo). Postopoma dodajamo ostale sestavine razen mleka.
Na koncu dodamo še mleko in mešamo z metlico za stepanje. Masa je zelo tekoča, zato se nikar ne ustrašite, na koncu bo vse tako, kot mora biti. 🙂
Kremo zlijemo v model prek testa.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija (klasična pečica). Cheesecake postavimo vanjo za 40 minut. Po tem je videti kot na spodnji sliki.
Medtem stepemo beljake s sladkorjem. Dobimo sneg.
Z njim napolnimo modelček za okraševanje tort.
Cheesecake se je med peko nekoliko strdil, a še vedno pozorno nanašajte sneg – nikakor ne z vilico ali nožem, saj boste kremo preluknjali. Sneg je najbolje nanesti kot kupčke s pomočjo pripomočka za okraševanje tort (s poljubnim nastavkom).
Cheesecake postavimo nazaj v ogreto pečico, kjer ga pustimo še 5 minut. Nato ga poljubno okrasimo z nastrgano čokolado, okrasnimi kroglicami, svečkami ipd.
Počakamo, da se malo ohladi. Nato pospravimo v hladilnik in pustimo čez noč počivati, da se dobro ohladi. Šele po tem, ko je torta dobro ohlajena, odstranimo ogrodje modela za torto.
Cheesecake razrežemo na več kosov in ponudimo na desertnih krožnikih. Preostane nam samo, da uživamo v lastni kulinariki in s svojim dosežkom osrečimo tudi svoje najbližje.
Odličen cheesecake, ki vedno uspe, je recept, ki ga morate poskusiti, saj je otočje lahek. Brez težav ga lahko pripravijo tudi najmlajši. Prijetno sladkanje!