Nebeško dober mandarinin šarkelj
Obožujem mandarine, odkar pa sem poskusila ta mandarinin šarkelj, jih imam še raje … Sladica je tako preprosta, hitro narejena, rezultat pa nebeško dober šarkelj, ki se topi v ustih. Resnično, odličen je topel in hladen. Je izrazito vlažen in sočen, tako da se težko ustaviš, ko ga začneš jesti. 🙂
Pripomočki za mandarinin šarkelj:
- večja posoda
- pekač za šarkelj
- pečica
- palični mešalnik
- električni mešalnik z nastavki za stepanje
- jogurtov lonček za merico
- manjša posodica
- manjša kozica
- kuhalnica
- čopič
- majhno sito
Sestavine za mandarinin šarkelj:
- 2 jajci
- 6 mandarin
- 50 g masla
- 1 dl sončničnega olja
- 2 jogurtova lončka sladkorja
- 3 jogurtovi lončki gladke pšenične moke
- 1 vaniljev sladkor
- 1 vrečka pecilnega praška
- lupina ene mandarine
- dve žlici sladkorja v prahu
- sok polovice limone
Postopek priprave mandarininega šarklja:
Mandarine olupimo. Ne obremenjujte se z belo kožico.
Jajci stepemo.
Mandarine pretlačimo s paličnim mešalnikom. Dodamo jim stepena jajca in sladkor. Vse lepo zedinimo.
Dodamo še vaniljev sladkor in pecilni prašek.
Dodamo še moko.
Maslo raztopimo in dodamo skupaj z oljem v posodo. Dobro premešamo. Nastala bo redkejša zmes. Brez skrbi, vse bo v redu. 🙂 Zmes je malce bolj gosta kot tista za palačinke. Če se vam zdi res preredka, lahko dodate še nekaj žlic moke, a nikar ne pretiravajte.
Na koncu dodamo še nastrgano lupino mandarin. Za ta korak potrebujete neškropljene agrume.
Premešamo. Pekač za šarkelj namastimo z oljem, ki je ostalo v kozici, kjer smo ga raztopili, dodamo malce moke.
V pekač vlijemo zmes.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija in pečemo 20 minut, potem znižamo temperaturo na 150 stopinj Celzija ter pečemo še 15 do 20 minut. Občasno preverimo, kakšno je stanje, saj je peka odvisna od pečice. Pomembno je, da temperatura ni previsoka, ker bo mandarinin šarkelj na površju zapečen (celo preveč), v notranjosti pa surov. Zato pecite malce dlje, a na nižji temperaturi. Po peki obvezno pustite, da se ohladi (lahko je še malce topel, a ne vroč), šele potem ga obrnite “na glavo”. V posodici pripravimo limonin sok (če želite, dodajte tudi sok ene mandarine) in sladkor v prahu.
Z njim premažemo cel šarkelj.
Ko se šarkelj čisto ohladi, potresemo še sladkor v prahu.
Mandarinin šarkelj razrežemo in postrežemo. Uživamo v čudovito sočnem, sladkasto-kislem okusu, ki se topi v ustih. Prijetno sladkanje vam želim!