Nebeško dober mandarinin šarkelj
Print Friendly, PDF & Email

Obožujem mandarine, odkar pa sem poskusila ta mandarinin šarkelj, jih imam še raje … Sladica je tako preprosta, hitro narejena, rezultat pa nebeško dober šarkelj, ki se topi v ustih. Resnično, odličen je topel in hladen. Je izrazito vlažen in sočen, tako da se težko ustaviš, ko ga začneš jesti. 🙂

Pripomočki za mandarinin šarkelj:

  • večja posoda
  • pekač za šarkelj
  • pečica
  • palični mešalnik
  • električni mešalnik z nastavki za stepanje
  • jogurtov lonček za merico
  • manjša posodica
  • manjša kozica
  • kuhalnica
  • čopič
  • majhno sito

Sestavine za mandarinin šarkelj:

  • 2 jajci
  • 6 mandarin
  • 50 g masla
  • 1 dl sončničnega olja
  • 2 jogurtova lončka sladkorja
  • 3 jogurtovi lončki gladke pšenične moke
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 vrečka pecilnega praška
  • lupina ene mandarine
  • dve žlici sladkorja v prahu
  • sok polovice limone

Postopek priprave mandarininega šarklja:

Mandarine olupimo. Ne obremenjujte se z belo kožico.

Nebesko dober mandarinin sarkelj

Jajci stepemo.

Nebesko dober mandarinin sarkelj

Mandarine pretlačimo s paličnim mešalnikom. Dodamo jim stepena jajca in sladkor. Vse lepo zedinimo.

Nebesko dober mandarinin sarkelj

Dodamo še vaniljev sladkor in pecilni prašek.

Nebesko dober mandarinin sarkelj

Dodamo še moko.

Nebesko dober mandarinin sarkelj

Maslo raztopimo in dodamo skupaj z oljem v posodo. Dobro premešamo. Nastala bo redkejša zmes. Brez skrbi, vse bo v redu. 🙂 Zmes je malce bolj gosta kot tista za palačinke. Če se vam zdi res preredka, lahko dodate še nekaj žlic moke, a nikar ne pretiravajte.

Nebesko dober mandarinin sarkelj

Na koncu dodamo še nastrgano lupino mandarin. Za ta korak potrebujete neškropljene agrume.

Nebesko dober mandarinin sarkelj

Premešamo. Pekač za šarkelj namastimo z oljem, ki je ostalo v kozici, kjer smo ga raztopili, dodamo malce moke.

Nebesko dober mandarinin sarkelj

V pekač vlijemo zmes.

Nebesko dober mandarinin sarkelj

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija in pečemo 20 minut, potem znižamo temperaturo na 150 stopinj Celzija ter pečemo še 15 do 20 minut. Občasno preverimo, kakšno je stanje, saj je peka odvisna od pečice. Pomembno je, da temperatura ni previsoka, ker bo mandarinin šarkelj na površju zapečen (celo preveč), v notranjosti pa surov. Zato pecite malce dlje, a na nižji temperaturi. Po peki obvezno pustite, da se ohladi (lahko je še malce topel, a ne vroč), šele potem ga obrnite “na glavo”. V posodici pripravimo limonin sok (če želite, dodajte tudi sok ene mandarine) in sladkor v prahu.

Z njim premažemo cel šarkelj.

Nebesko dober mandarinin sarkelj

Ko se šarkelj čisto ohladi, potresemo še sladkor v prahu.

Bozansko dober mandarinin sarkelj

Mandarinin šarkelj razrežemo in postrežemo. Uživamo v čudovito sočnem, sladkasto-kislem okusu, ki se topi v ustih. Prijetno sladkanje vam želim!

Bozansko dober mandarinin sarkelj

Ocena:
Skupaj: 49 Povprečno: 3.9]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor