Najboljše linške oči
Print Friendly, PDF & Email

Že nekaj časa sem iskala dober recept za linške oči in sem jih preizkusila kar nekaj, a na koncu sem dobila ta dokaj preprost recept od ene starejše upokojenke, po katerem sem naredila linške oči in se preprosto navdušila, prav tako pa tudi moji domači. Po tem receptu sem spekla nekaj več ko 1 kg najboljših linških oči.

Pripomočki za najboljše linške oči:

  • 2 pekača velikosti vaše pečice
  • papir za peko
  • večja posoda za izdelavo testa
  • manjša posoda za kuhanje
  • valjar
  • modelček za izdelavo linških oči
  • zamašek premera 1,5 do 2 cm za izdelavo luknjic
  • tehtnica
  • jušna žlica
  • čajna žlička
  • nož s polkrožno konico za lažje privzdigovanje testa
  • električna pečica
  • električni štedilnik
  • 2 posodi za sortiranje pečenih keksov
  • pladenj ali pekač za zlaganje pečenih linških oči

Sestavine za najboljše linške oči:

  • 300 g ostre moke
  • 500 g bele gladke moke tip 500
  • 200 g kokosovega olja brez vonja in okusa (naj bo sobne temperature)
  • 125 g margarine
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 1 pecilni prašek
  • 2 vrečki vanilijevega sladkorja
  • ščepec soli
  • 2 jajci
  • nekaj gladke bele moke za posipati med valjanjem testa
  • 80 g sladkorja v prahu za posipati po pečenih keksih
  • 100 g trde marelične marmelade (ali marmelade po vaši izbiri)

Postopek za najboljše linške oči:

Najprej pripravimo testo za linške oči, in sicer tako, da vzamemo večjo posodo in vanjo damo odtehtano količino bele gladke in ostre moke. V moko stresemo 1 pecilni prašek in sestavine premešamo. Premešanim sestavinam dodamo sladkor v prahu, margarino in kokosovo olje. Margarino in kokosovo olje pred uporabo postavimo na toplo, da se zmehčata, saj bo tako izdelava testa veliko bolj preprosta in potrebnega bo manj gnetenja.

Sestavine ponovno premešamo z žlico in jim dodamo ščepec soli, vanilijev sladkor in dve celi jajci. Sedaj vse skupaj dobro premešamo in iz premešanih sestavin zgnetemo testo. Ko je testo oblikovano in dobro pregneteno, ga postavimo v hladilnik v pokriti posodi za 30 minut.

Po poteku tega časa vzamemo testo iz hladilnika in ga na dobro pomokani površini razvaljamo s pomočjo valjarja na približno 2,5 do 3 mm debeline.

Sedaj vzamemo modelček za izdelavo linških oči in z njim zarežemo oblike po celotnem razvaljanem kosu testa.

Takoj zatem vzamemo še zamašek in na oblikovanih linških očeh naredimo še luknjico z zamaškom, in sicer tako, da zamašek položimo na sredino zarezanega in oblikovanega keksa ter naredimo luknjo. Tako narejene luknjice naredimo na polovici oblikovanega testa. Če smo z modelom na testu oblikovali npr. 30 linških oči, luknjice naredimo samo na 15 keksih.

Bistvo je, da dobimo enako število oblikovanih piškotov z luknjico v sredini in enako število tistih brez. Med izdelavo piškotov z modelčkom odstranimo vmesne dele testa. Ostanke ponovno združimo in zgnetemo, razvaljamo, izrežemo piškote in postopek ponavljamo, vse dokler ne zmanjka testa.

Ko smo oblikovali kekse s pomočjo modelčka, vzamemo pekač in naj položimo peki papir. Previdno in s pomočjo noža privzdignemo narejene kekse in jih drugega ob drugem zložimo na pekač.

Tako napolnjen pekač postavimo v dobro segreto pečico in pečemo na 170 °C okoli 8-10 minut. Na enak način pripravimo tudi drugi pekač ter postopek ponovimo.

Pečene kekse nato postavimo v dve posodi, in sicer tako, da v eno damo samo ravne, polne kekse, v drugo pa tiste z luknjo v sredini. Napolnjene posode pokrijemo, tako da keksi ostanejo topli.

Sedaj vzamemo posodo za kuhanje in vanjo stresemo 100 g marelične marmelade. Posodo postavimo na štedilnik in na srednjem ognju segrevamo marmelado. Takoj ko marmelada zavre, jo odstranimo z ognja.

Vzamemo poln keks brez luknje in nanj s pomočjo čajne žličke po sredini namažemo malo vroče marmelade.

Nanj položimo keks z oblikovano luknjo v sredini.

Tako narejen keks položimo na pladenj ali pekač. Vzamemo naslednji polno oblikovani keks, nanesemo malo marmelade na sredino, nanj položimo keks z luknjo, ga položimo na pladenj in postopek ponavljamo, vse dokler z marmelado ne združimo vseh ravnih keksov z luknjastimi.

V vrsto zložene linške oči sedaj potrosimo s sladkorjem v prahu, pokrijemo s peki papirjem in pustimo okoli 1 ure, da se marmelada strdi in keksi ohladijo.

Najboljše linške oči so narejene.

Uživajte v njihovem očarljivem okusu. 🙂

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor