Najboljše kokosove kocke ali čupavci doslej
Te kokosove kocke so zares najboljše doslej, kar so potrdili tudi prijatelji, sosedje in sorodniki, ki so jih poskusili. V notranjosti so mehke kot oblaček, saj je biskvit rahel, puhast, čokoladna krema, v katero so potopljeni, pa božanska. Ko sem jih zadnjič naredila, so izginile v manj kot eni uri. Recept je navdušil tako mene kot ostale, katerim sem ga dala. Če želite jesti najboljše kokosove kocke ali čupavce doslej, jih naredite po tem receptu in videli boste, da tako dobrih kokosovih kock niste še nikoli niti naredili niti jedli! 🙂
Pripomočki za kokosove kocke:
- 2 posodi
- električni mešalnik
- kozica
- kuhalnica
- pečica
- pult oz. delovna površina (lahko tudi silikonska podlaga)
- pekač (velikosti približno 25 cm x 35 cm)
- peka papir
- globoka krožnika
- vilica
- nož
- aluminijska folija
Sestavine za kokosove kocke
Za testo:
- 3 jajca
- 13 jušnih žlic (ali 180 ml) olja
- 210 g sladkorja
- 16 jušnih žlic (ali 300 g) gladke pšenične moke
- 100 ml mleka
- 1 pecilni prašek
Za čokoladno kremo:
- 200 g masla
- 100 g čokolade za kuhanje
- 1 večjo žlico ruma
- 200 ml mleka
- 100 g sladkorja
- 50 g bio kakava v prahu
In še:
- 300 g kokosove moke
Iz naštetih sestavin boste dobili okoli 35 kokosovih kock.
Postopek priprave kokosovih kock:
Najprej pripravimo biskvit. Sprva ločimo rumenjake in beljake. V eni posodi z električnim mešalnikom mešamo beljake.
Dodamo še sladkor in mešamo naprej. Dobiti moramo čvrst sneg, ki ne bo lezel iz posode.
Nato dodamo olje in mešamo.
Potem dodamo 6 jušnih žlic moke in pecilni prašek ter mešamo.
Postopoma dodajamo še rumenjake – enega po enega.
Na koncu dodamo še mleko.
In samo še preostalo moko. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo gladko zmes.
Pekač obložimo s peka papirjem in nanj zlijemo maso za biskvit. Medtem pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.
Pekač položimo v segreto pečico in biskvit pečemo na 180 stopinjah Celzija od 20 do 30 minut. Biskvit je pečen, ko dobi rjavo-zlato barvo, robovi biskvita pa se zlahka odlepijo od robov pekača. Biskvit malo ohladimo, nato ga obrnemo in prestavimo na delovno površino (jaz uporabljam silikonsko podlago).
Medtem, ko se biskvit hladi, pripravimo čokoladno kremo. Najprej stopimo maslo in čokolado.
Ko sta se maslo in čokolada stopila, dodamo sladkor, mleko in na koncu še rum. Ves čas mešamo.
Potem dodamo še kakav v prahu in premešamo, da dobimo gladko zmes brez grudic, kakršne so še videti na spodnji sliki.
Biskvit se nam je že ohladil in lahko ga narežemo na kocke.
Čokoladno kremo prestavimo v krožnik. Vsako kocko s pomočjo vilice spustimo v čokoladno kremo in jo potopimo z vseh strani.
Kock ne puščamo “plavati” v čokoladni kremi, ker se bodo preveč napile in posledično razpadale. Tako da jih samo potopimo z vseh strani in nato spet z vilico dvignemo in pustimo, da se čokolada na hitro odcedi.
Vsako kocko nato prestavimo na folijo, kjer jih pustimo, da se še bolj odcedijo.
V globok krožnik damo kokosovo moko in v njej na hitro obrnemo vsako kocko z vseh strani. Začnemo s tistimi čokoladnimi kockami, ki smo jih prve potopili v čokoladno kremo.
Končne kokosove kocke zlagamo na pladenj.
Super je, ker sploh ne rabimo čakati, da se ohladijo oz. strdijo v hladilniku kot mnoge druge sladice, temveč jih lahko kar takoj jemo. Postrežemo jih na desertne krožnike. Že v prerezu lahko vidite, kako mehak je biskvit in kako sočne so te kokosove kocke.
Želim vam prijetno sladkanje! Upam, da se bo vam uspelo upreti, da ne boste pojedli celega pladnja v eni uri ali še prej! 🙂
Mož jih obožuje. Jaz pač ne. Pa sva danes naredila še te, po tem receptu … no, od zdaj naprej jih obožujem tudi jaz! Super so.