Najboljša torta
Nekatere torte imajo ime: kot na primer Schwarzwaldska višnjeva ali Sacher torta. Nekatere pa so preprosto torte, brez imena. In najboljša torta od tort brez imena, je torta sestavljena iz biskvita, čokoladne kreme, ki jo je malo v biskvitu, veliko pa v glazuri, višenj in sladke smetane. Prvega za rahlost, druge za čokoladnost, tretje za kislost in zadnja za penavost. Najboljša torta je enostavno najboljša.
Kaj potrebujemo za najboljšo torto:
- plastično posode za mešanje
- dve posodi za kuhanje z ročaji, eno večjo, drugo malo manjšo
- štedilnik in pečico
- tortni model
- ročni mešalnik
- lopatko za testo
- kuhalnico
Sestavine za najboljšo torto :
Za testo:
- 6 jajc
- 120 g sladkorja
- 1 vanili sladkor
- 180 g moke
- pecilni prašek
- 5 žlic čokoladne kreme
- 2 žlici češnjevega žganja
Za čokoladno kremo:
- 4 jajca
- 140 g sladkorja
- 140 g čokolade z najmanj 70% kakava
- 200 g masla
Za nadev:
- 500 ml sladke smetane
- 1 kozarec vloženih višenj brez koščic
- 2 žlici češnjevega žganja
Postopek priprave najboljše torte:
Najprej pripravimo čokoladno kremo. V večjo posodo za kuhanje nalijemo vodo in vanjo vstavimo manjšo. Pristavimo na štedilnik in počakamo, da zavre. Medtem v plastični posodi z ročnim mešalnikom penasto zmešamo jajca s sladkorjem in zmes prelijemo v manjšo posodo na štedilniku.
Mešamo s kuhalnico dokler zmes ne naraste in se zgosti. Potem začnemo med mešanjem dodajati razlomljeno čokolado.
Odstavimo iz štedilnika in počakamo, da se malo ohladi. Potem v zmes vmešamo maslo.
Začnemo pripravljati biskvit. Ločimo rumenjake od beljakov, pol sladkorja in vanili sladkor dodamo k rumenjakom in pol sladkorja k beljakom. Z ročnim mešalnikom stepemo rumenjake v penasto svetlo rumeno zmes, beljake pa v čvrst sneg. Z lopatko za testo zmešamo obe zmesi skupaj, dodamo moko, pecilni prašek, čokoladno kremo in češnjevo žganje.
Pečico prižgemo na 180 stopinj. Model za torte namažemo z maslom in poprašimo z moko. Maso nalijemo v pekač in postavimo za pol ure v pečico. Pečeno testo zvrnemo iz modela in ga vzdolžno prerežemo na dva dela.
Višnje odcedimo in soku dodamo dve žlici češnjevega žganja. S pol tekočine navlažimo spodnjo plast torte, jo obložimo z višnjami in na debelo premažemo s stepeno smetano.
Pokrijemo z drugo plastjo testa, ki ga navlažimo s preostankom tekočine. Torto na debelo premažemo z ostankom čokoladne kreme in jo poljubno okrasimo.
Za okrasitev sem dodala češnje marinirane v marcipanu. So najlepša pika na i na najboljši torti 🙂
Prijetno sladkanje!