Miške brez glutena in jajc
Miške so okusna in hitro pripravljena sladica, ki ne sme manjkati ob pustnem času. Spodnji recept je primeren tudi za vse, ki ne smejo uživati glutena in jajc.
Pripomočki za pripravo Mišk brez glutena in jajc:
- posoda za mešanje
- žlica
- posoda za cvrenje
- penovka
- krožnik
- papirnati serveti
Sestavine za pripravo Mišk brez glutena in jajc:
- 200 g moke brez glutena
- 1 jogurt
- 1/2 vrečke pecilnega praška
- ščep sode bikarbone
- 1/2 banane-dobro zmečkane z vilico (če lahko uživate jajca-banano nadomestite z 1 jajco)
- 1 žlica ruma
- 1 žlica sladkorja
- sladkor v prahu za posip ali stopljena čokolada
- olje za cvrenje
Postopek priprave Mišk brez glutena in jajc:
V posodo za mešanje damo zmečkano banano, jogurt, pecilni prašek, sodo bikarbono, moko brez glutena, rum in sladkor. Vse skupaj dobro premešamo v gosto maso. Olje za cvrenje vlijemo v posodo in segrejemo. Olje je dovolj segreto, ko se okoli lesene kuhalnice začnejo delati mehurčki. V segreto olje z žlico polagamo kupčke mase. Sama dam približno polovico žlice mase za eno miško. Pomagamo si z drugo žlico, da damo maso lažje v olje. Ocvremo do zlato-rumene barve. Čas cvrenja je odvisen od velikosti mišk in temperature olja. Sama jih cvrem približno 3 minute. Med cvrenjem jih večkrat obrnemo. S penovko pečene miške dobro odcedimo in jih položimo na krožnik ali posodo obloženo s papirnatimi serveti. Miške malo ohladimo. Pred serviranjem jih posujemo s sladkorjem v prahu ali prelijemo s stopljeno čokolado.
Prijetno sladkanje.