Mini polnjene košarice
Print Friendly, PDF & Email

Mini polnjene košarice so odlična sladica in so poleg svojega dekorativnega videza, tudi zelo okusno, kremasto in hkrati hrustljavo presenečenje. Mini polnjene košarice so čudovita izbira za vse priložnosti ne glede na to, ali gre za rojstno-dnevne zabave ali za družinska srečanja ali nenapovedane obiske. Pripravljene mini polnjene košarice bodo v zaprti posodi v hladilniku počakale tudi cel teden ali več. Po tem receptu bomo izdelali 40 mini polnjenih košaric.

Pripomočki za mini polnjene košarice:

 • 40 kovinskih modelov v obliki košarice premera 2,5 cm
 • brizgalka
 • pekač velikosti vaše pečice
 • električni mikser
Opomba
V primeru, da nimate ustreznih modelov, lahko izberete tudi okrogle ali druge male modelčke, površinskega premera 2,5 cm bistvo je, da so modeli iz trdega materiala. Če primernih modelov nimate, pa bi radi vseeno poskusili  košarice, lahko v skrajnji sili uporabite tudi papirnate modelčke za mafine. V tem primeru bodo košarice nekoliko bolj nepravilne in zakrivljene oblike, a kljub temu odličnega okusa.

Sestavine za mini polnjene košarice

Za testo:

 • 70 g margarine sobne temperature
 • 1 rumenjak
 • 40 g sladkorja v prahu
 • 140 g bele gladke moke tip 500

Za kremo:

 • 2 celi jajci
 • 200 g sladkorja
 • 1 vaniljev sladkor
 • 160 g masla
 • 1 čajna žlička kakava
 • aroma maline

Kako pripravimo mini polnjene košarice

Najprej se lotimo kreme, ki jo pripravimo tako, da vzamemo večji lonec in vanj vlijemo vodo do polovice ter počakamo, da zavre (pustimo na štedilniku). Vzamemo manjši lonec in vanj stresemo 200 g sladkorja, dve jajci in 1 vaniljev sladkor ter vse dobro premešamo. Ta lonec postavimo na večji lonec, v katerem smo zavreli vodo, kot bi ga pokrili s pokrovko. Kremo skuhamo tako, da na sopari, na srednje močnem ognju, počakamo, da se sladkor raztopi in krema zgosti. Med segrevanjem kremo večkrat premešamo, sladkor mora biti popolnoma raztopljen.

Ko se sladkor raztopi in je krema v loncu enotne ter bolj goste teksture, jo odstranimo z ognja in pustimo, da se nekoliko ohladi. V mlačno, ne popolnoma ohlajeno in ne prevročo kremo, na koncu dodamo 160 g masla in dobro premešamo, da se maslo vmeša.

Ko so sestavine premešane, z mikserjem pri najnižji hitrosti združimo sestavine v enotno kremo.

Tako pripravljeno kremo razdelimo v 3 posodice na tri približno enake dele.

V prvo posodico dodamo ekstrakt (aromo) maline in dobro premešamo. Dodamo približno 1 čajno žličko malinove arome ali več, odvisno od tega, ali želite bolj intenzivno barvo in okus ali manj.
V drugo posodico damo 1 čajno žličko kakava in dobro premešamo, da dobimo lepo enakomerno čokoladno obarvano kreme. Tretjo posodico pustimo kot osnovno (rumeno) barvo in vanjo ne dodajamo ničesar.

Vse tri posodice postavimo v hladilnik in pustimo, da se dobro ohladijo. Med tem časom se lotimo izdelave testa.

Margarino,ki naj bo sobne temperature zmiksamo z rumenjakom.

Masi dodamo še 40 g sladkorja v prahu in ponovno zmiksamo.

Premešanim sestavinam dodamo 140 g moke in zgnetemo testo.

Iz narejenega testa, oblikujemo 40 malih kroglic, velikosti približno 1,2 cm.

Tako oblikovane kroglice, vsako posebej, s pomočjo prstov potisnemo in porazdelimo po modelčku za košarice.

Testo mora biti razporejeno po modelu tako, da je pokrito dno in robovi kovinskega modelčka, v sredini pustimo prostor, vdolbino. Mazanje modelčkov z maščobo ni potrebno.

V primeru, da imate drugačne, večje modele, prilagodite kroglice testa, da bodo ustrezale izbranemu modelu. Ko smo napolnili vseh 40 modelčkov, jih postavimo na pekač in pečemo v pečici segreti na 180 °C (klasična peka) približno 12 minut.

V primeru, da imate manjše število modelov, po tem, ko ste spekli prve košarice, postopek ponovite. Temperaturo in čas pečenja pa po potrebi prilagodite svoji pečici. Ko čas pečenja poteče, vzamemo košarice iz pečice in jih pustimo, da se malo ohladijo, nato pa še tople vzamemo ven iz modelčkov tako, da vsak model obrnemo na glavo in ga nežno potresemo po pekaču, da krhka košarica zdrsne iz modela.

Ko smo košarice odstranili iz modela, vzamemo ohlajeno kremo iz hladilnika in v brizgalko damo eno od barv ter približno z enim potiskom brizge stisnemo v notranjost vsake košarice.

Brizgalko speremo in vzamemo naslednjo barvno kremo ter postopek ponovimo. Enako naredimo tudi s tretjo barvno kremo. V primeru, da so vaši modelčki večji in število košaric manjše, potem v sredino vbrizgajte več kreme, približno 2-3 brizga iz brizgalke. Odvisno od tega, kako velike so košarice. Ko so vse košarice napolnjene, jih postavimo v škatlo za shranjevanje, namestimo pokrov in pospravimo v hladilnik ali pa postrežemo takoj, odvisno od priložnosti.

 

Dober tek:)

 

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor