Marelične vetrnice s skuto
Marelične vetrnice s skuto so mini pite s kremno sredico. Pripravljene so iz listnatega testa, tako da se ni potrebno truditi s testom za pite. Na vrhu so krhlji marelic, zloženi v obliki vetrnic, ki poskrbijo za dodatno sočnost in svežino.
Marelične vetrnice s skuto – pripomočki:
- skleda
- nož
- 6 modelčkov za pite premera 12 cm
- žlica
- vilica
Marelične vetrnice s skuto – sestavine:
Za 6 pit premera 12 cm
- 1 rolo kupljenega listnatega testa 275 g
- 400 g pasirane skute s smetano za peciva
- 6 marelic
- 1 jajce
- 2 poravnani žlici pšeničnega zdroba
Če ne boste dobili skute s smetano za peciva, jo naredite sami in uporabite sledeče sestavine:
- 250 do 300 g pasirane skute (lahko tudi maskarpone sir)
- 200 do 250 g kisle smetane
- 1 jajce
- 2 vaniljeva sladkorja
- 4 žlice sladkorja (oz. po želji)
Masa naj bo bolj mehka, kot krema.
Marelične vetrnice s skuto – postopek:
Rolo listnatega testa odvijemo in poravnamo. Po njej razporedimo modelčke za pito. Z nožem razrežemo testo, tako kot nam narekujejo modelčki. Nato modelčke obložimo s testom. Višek testa, ki visi preko robov, odstranimo. Odpada bo minimalno oz. ravno toliko kot ga je videti na sliki.Že pripravljeni skuti za peciva primešamo 1 jajce in 2 poravnani žlici pšeničnega zdroba.
Če takšne skute nimamo, jo pripravimo sami iz sestavin, ki so naštete zgoraj med sestavinami in tudi tej kremi primešamo jajce in pšenični zdrob.Modelčke za pite, ki smo jih obložili s testom, napolnimo s skutno kremo, vendar ne do vrha, cca. 2 in 1/2 žlici na modelček. Med pečenjem bo krema narasla.Marelice prepolovimo in narežemo na krhlje ter jih naložimo po vrhu skutne kreme. Marelične krhlje zlagamo v obliki vetrnice. Na en modelček gre 6 do 7 krhljev.
Marelične vetrnice s skuto se lahko postrežejo še mlačne, vendar popolnoma ohlajene so še bolj okusne, sočne in osvežilne.