Marelične vetrnice s skuto
Print Friendly, PDF & Email

Marelične vetrnice s skuto so mini pite s kremno sredico. Pripravljene so iz listnatega testa, tako da se ni potrebno truditi s testom za pite. Na vrhu so krhlji marelic, zloženi v obliki vetrnic, ki poskrbijo za dodatno sočnost in svežino.

marelicne-vetrnice-s-skuto-6Marelične vetrnice s skuto – pripomočki:

  • skleda
  • nož
  • 6 modelčkov za pite premera 12 cm
  • žlica
  • vilica

Marelične vetrnice s skuto – sestavine:

Za 6 pit premera 12 cmmarelicne-vetrnice-s-skuto-14

  • 1 rolo kupljenega listnatega testa 275 g
  • 400 g pasirane skute s smetano za peciva
  • 6 marelic
  • 1 jajce
  • 2 poravnani žlici pšeničnega zdroba

Če ne boste dobili skute s smetano za peciva, jo naredite sami in uporabite sledeče sestavine:

  • 250 do 300 g pasirane skute (lahko tudi maskarpone sir)
  • 200 do 250 g kisle smetane
  • 1 jajce
  • 2 vaniljeva sladkorja
  • 4 žlice sladkorja (oz. po želji)

Masa naj bo bolj mehka, kot krema.

Marelične vetrnice s skuto – postopek:

Rolo listnatega testa odvijemo in poravnamo. Po njej razporedimo modelčke za pito. Z nožem razrežemo testo, tako kot nam narekujejo modelčki. Nato modelčke obložimo s testom. Višek testa, ki visi preko robov, odstranimo. Odpada bo minimalno oz. ravno toliko kot ga je videti na sliki.marelicne-vetrnice-s-skuto-10Že pripravljeni skuti za peciva primešamo 1 jajce in 2 poravnani žlici pšeničnega zdroba.

Če takšne skute nimamo, jo pripravimo sami iz sestavin, ki so naštete zgoraj med sestavinami in tudi tej kremi primešamo jajce in pšenični zdrob.marelicne-vetrnice-s-skuto-11Modelčke za pite, ki smo jih obložili s testom, napolnimo s skutno kremo, vendar ne do vrha, cca. 2 in 1/2 žlici na modelček. Med pečenjem bo krema narasla.marelicne-vetrnice-s-skuto-3Marelice prepolovimo in narežemo na krhlje ter jih naložimo po vrhu skutne kreme. Marelične krhlje zlagamo v obliki vetrnice. Na en modelček gre 6 do 7 krhljev.

Nasvet
Če želimo bolj topel in intenziven okus, lahko kremi primešamo 1/2 žličke cimeta v prahu.
marelicne-vetrnice-s-skuto-12Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija z ventilacijo 23 do 25 minut. Počakamo vsaj pol ure, da krema postane kompaktna in šele nato ponudimo. Po vrhu posujemo s sladkorjem v prahu in po želji dekoriramo z zelenimi listi mete ali melise.marelicne-vetrnice-s-skuto-9

Marelične vetrnice s skuto se lahko postrežejo še mlačne, vendar popolnoma ohlajene so še bolj okusne, sočne in osvežilne.

Prijetno sladkanje!marelicne-vetrnice-s-skuto-7

Ideja
Na enak način lahko naredite sladico tudi z drugo vrsto sadja: hruške, jabolka, breskve, maline …

 

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor