Makovo pecivo
Kakor je opojen sam mak, tako je opojno sočno makovo pecivo. Je enostavno za pripravo, razrežemo ga poljubno – na kocke, na pravokotnike … in zanj resnično ni potrebno imeti izkušenj v peki. Vedno uspe.
Makovo pecivo – pripomočki
- skleda za mešanje
- mešalnik
- tehtnica
- papir za peko
- pekač (30 cm x 40 cm)
- kozica
- žlica za mešanje
- pečica
- nož
Makovo pecivo – sestavine
Sestavine za biskvit
- 2 jajca
- 1 vanilijev sladkor
- 240 g sladkorja
- 2 veliki žlici limoninega soka
- 2 veliki žlici ruma
- 160 g moke
- 1/2 zavojčka pecilnega praška
- 110 g mletega maka
- 1,3 dl olja
- 2 dl mleka
Sestavine za premaz
- 1 dl vode
- 1 velika žlica sladkorja
- 0,5 dl ruma
- marmelada (po okusu)
Sestavine za preliv:
- 8 dag jedilne čokolade
- 4 dag margarine
- 1 mala žlička olja
Makovo pecivo – postopek
Penasto zmešamo jajca, vanilijev sladkor, sladkor in dodamo limonin sok in rum. V maso dodamo olje, mleko, moko s pecilnim praškom in mak.
Maso, ki ni tako zelo gosta, vlijemo v pekač obložen s papirjem za peko.
V ogreti pečici na 180 stopinj Celzija minut pečemo cca. 25 minut.
Še vroč biskvit prelijemo z vodo v kateri smo raztopili sladkor in ji dodali rum. Ko se biskvit ohladi, ga premažemo z marmelado (jaz sem uporabila marelično)
V kozici stopimo čokolado, margarino in dodamo žličko olja, da dobi preliv lep lesk.
Še mlačen preliv prelijemo preko marmelade, razmažemo in pustimo, da se skoraj čisto ohladi.
Še ne čisto ohlajen preliv (da ne poka) z nožem, katerega pomakamo v vročo vodo, razrežemo na poljubne koščke.
Pecivo postavimo na hladno, da se čisto ohladi. Čez nekaj časa ga z lopatko ali vilicami jemljemo iz pekača in postrežemo. Ljubitelji maka se mu težko odrečejo, ker je rahlo in zelooo dobro!