Lunce
To je pecivo, ki je “evergreen” in me spominja na otroštvo. Lunce so pecivo, ki je primerno ob vseh priložnostih; ob čaju za zajtrk, ob popoldanski kavici ali pa za popestritev krožnika s pecivom ob raznoraznih praznovanjih. Pripravimo jih hitro in na enostaven način. Sladkokisli preliv s pomarančno aromo na čokoladnem biskvitu, je čudovita kombinacija!
Lunce – pripomočki
- posoda za mešanje
- mešalnik
- pekač (v velikosti pečice)
- papir za peko
- pečica (klasična)
- ožemalnik (za limone)
- kozica
- velika jušna žlica
- majhna čajna žlička
- kozarec za rezanje
Lunce – sestavine
Za biskvit
- 6 jajc
- 20 dag sladkorja
- 1 čajna žlička vanilijeve arome
- 22 dag bele mehke moke
- 1 zavojček pecilnega praška
- 1 zavojček pomarančne lupinice
- 22 dag čokolade v prahu
- 20 dag masla
Za preliv
Lunce – postopek
Stepemo jajca, sladkor in vanilijevo aromo.
Med tem na ne visoki temperaturi stopimo maslo.
V posodi zmešamo moko, čokolado v prahu, pomarančno skorjico in pecilni prašek ter po žlicah vmešamo v jajčno maso.
Nazadnje v maso v tankem curku počasi dodamo še stopljeno maslo.
Maso za biskvit vlijemo v pekač, katerega smo obložili s papirjem za peko in spečemo v vnaprej ogreti pečici na 180 stopinj Celzija. Pečemo približno 20 minut.
Med peko biskvita pripravimo preliv. Stisnemo limono in pomarančo, dodamo rum in to mešanico počasi dodajamo v sladkor. Dodamo toliko tekočine, da dobimo srednje tekoči preliv.
Ko je biskvit pečen, ga še vročega prelijemo s prelivom in potegnemo iz pekača. Biskvit narežemo na trakove in takoj pričnemo z izrezovanjem lunic.
Lunice zložimo na krožnik oz. v posodo brez pokrova in jih pustimo, da se ohladijo. Prijetno sladkanje!