Limonina pita z meringo
Print Friendly, PDF & Email

Limonina pita z meringo je odlična sladica, ki lepo povezuje sladko – kisle okuse. Ohlajena je odlična za vroče dni in sladkanje pod zvezdami. Poskusite jo, ne bo vam žal. 🙂

Limonina-pita-z-meringo

Pripomočki za limonino pito z meringo:

  • skleda za mešanje
  • cedilo
  • valjar
  • pekač za pite (premera cca. 26 cm)
  • folija za živila
  • peki papir
  • suh fižol (za slepo pečenje)
  • običajen (nizek) pekač
  • pečica
  • lonec (za vodno kopel)
  • lopatka za mešanje
  • kuhinjski brener

Sestavine za limonino pito z meringo:

Za testo:

  • 150 g masla sobne temperature
  • 1 vanilijev sladkor
  • 80 g sladkorja
  • 275 g moke
  • 1 rumenjak
  • 1 žlica kisle smetane
  • 1 žlica hladne vode

Za kremo:

  • 5 limon
  • 5 jajc
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 200 ml sladke smetane

Za meringo:

  • 4 beljaki
  • 200 g sladkorja v prahu

Postopek priprave limonine pite z meringo:

Moko presejemo skozi cedilo v skledo. Dodamo ji sladkor in vanilijev sladkor ter vse dobro premešamo z žlico. Nato dodamo še preostale sestavine za testo.

Limonina-pita-z-meringo-1

Z roko zamesimo vse sestavine v gladko testo. Pripravljeno testo tesno zavijemo s folijo za živila in ga damo v hladilnik za 1 uro oziroma dokler ne postane trdo.

Limonina-pita-z-meringo-2

Pečico segrejemo na 180 °C.

Po eni uri vzamemo testo iz hladilnika in ga položimo na pomokamo delovno površino. Pomokamo še valjar in testo čim bolj enakomerno razvaljamo. Razvaljano testo naj ima nekoliko večji premer kot ga ima pekač z robom vred.

Limonina-pita-z-meringo-3

Vzamemo pekač za pite in ga dobro namastimo z maslom, nato pa ga še dobro pomokamo in odstranimo odvečno moko. Testo boste najlažje prenesli v pekač s pomočjo valjarja. Testo navijete okoli valjarja, postavite ga nad pekač in ga počasi odvijete.

Limonina-pita-z-meringo-4

Testo nato s členki prstov (in ne z blazinicami) potisnemo do robov pekača. Testo, katero visi čez rob pustimo tako kot je, saj ga bomo odrezali kasneje (ko bo testo že pečeno). Z vilico nekajkrat prebodemo po dnu. Testo prekrijemo s peki papirjem in nanj vsujemo suh fižol.

Limonina-pita-z-meringo-5

Pripravimo navaden nizek pekač in naj damo peki papir. Nanj položimo naš pekač za pite s testom in fižolom. Vse skup damo v predhodno ogreto pečico in pečemo 10 minut. (Navaden pekač s peki papirjem potrebujemo zato, da bodo nanj odpadali kosi testa, ki visijo čez rob. Če tega pekača ne bi imeli, bi popadali na dno pečice in se zažgali.)

Po desetih minutah vzamemo pekač iz pečice, odstranimo fižol z njegovim peki papirjem vred. Pekač damo nazaj v pečico in pečemo še nadaljnjih 10 minut.

Pekač vzamemo iz pečice in z nožem previdno odrežemo višek testa tik po zgornjem robu pekača za pite.

Limonina-pita-z-meringo-6

Temperaturo pečice znižamo na 150°C.

Sedaj pripravimo kremo. V skledo za mešanje damo jajca in sladkor v prahu ter jih z metlico za stepanje dobro premešamo. Dodamo še sladko smetano in ponovno premešamo. V zmes naribamo limonino lupino vseh 5 limon. Limone ožamemo in sok vlijemo v zmes. Vse skupaj dobro premešamo in vlijemo na testo.

Limonina-pita-z-meringo-8

Testo s kremo potisnemo v pečico za približno 20 minut, oziroma dokler krema ni povsem trda in se ne “valovi” več.

Limonina-pita-z-meringo-9

Pečeno pito pustimo, da se nekoliko ohladi, nato pa jo previdno vzamemo iz pekača. Preden bomo nanjo dali meringo se mora popolnoma ohladiti.

Ko je pita ohlajena pripravimo meringo. Potrebovali bomo vodno kopel, zato si pripravimo lonec in skledo v kateri bomo pripravili meringo in se lepo prilega loncu. V lonec nalijemo toliko vode, da se ne dotika sklede in jo zavremo nato pa temperaturo nekoliko zmanjšamo. V skledo damo beljake in sladkor v prahu ter na hitro premešamo. Skledo damo na lonec in med konstantnim mešanjem zmes malo segrejemo (2-3 minute). Skledo odstranimo iz lonca (pazite na paro, da vas ne speče) in z električnim mešalnikom stepamo, dokler ne dobimo trg sneg z lepimi vrhovi.

Dobljeno meringo damo na ohlajeno pito in z lopatko oblikujemo poljubne vrhove (lahko rustikalno, lahko elegantno).

Limonina-pita-z-meringo-10

S kuhinjskim brenerjem previdno (na hitro) “zapečemo” meringo, da malo porjavi.

Limonina-pita-z-meringo-11

Namig
Nimate kuhinjskega brenarja? Nič hudega! Pečico segrejte na  230°C in pecite 5 do 10 minut. Pri tem spremljajte pito, da meringa ne bi preveč porjavela.

Limonina-pita-z-meringo-12

Uživajte ob sladkanju s to čudovito sladico.

Dober tek. 🙂

Ocena:
Skupaj: 56 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor